Index Vakbarát Hírportál

A diákigazolványok adatai alapján mentenék a lemorzsolódókat

2018. március 14., szerda 13:45

Az Arizonai Egyetem elkezdte nyomon követni az elsőéves hallgatók diákigazolványait, annak érdekében, hogy időben kiderüljön, ki az akit a lemorzsolódás veszélye fenyeget, írja a The Verge. Az egyetem kutatói abban bíznak, hogy a rendelkezésre álló adatok segítségével csökkenthető az egyetemről kimaradó diákok száma (ők azok, akik félév közben kihullanak, vagy más egyetemekre, főiskolákra iratkoznak át).

Az egyetem diákjainak adott szenzoros beléptetőkártyát (az ún. CatCardot) a kampusz teljes területén, közel hétszáz leolvasó helyen lehet használni, a kólaautmatáktól kezdve, a mozin keresztül, a különféle rekreációs létesítményeken át, a könyvtárakig.

A kártyás leolvasások alapján “meg tudjuk rajzolni a diákok mozgásának mintáit, vizsgálhatjuk viselkedésüket interakcióikat, és ez elég sokat elárulhat róluk” - közölte Sudha Ram, az egyetem infómenedzsment professzora, a projekt vezetője.

A projekt három éve tart, és a kutatók 73 százalékos valószínűséggel tudják előrevetíteni az adatok alapján, hogy mely diákok morzsolódnak le a legnagyobb valószínűséggel. “Akiknél egyre kevesebb a közösségi interakció, azok előbb utóbb kimaradnak az egyetemről” - mondta Sudha Ram.

A kutatók a diákok aktivitási adatait összevetik a tanulmányi eredményeikkel és anyagi helyeztükkel, és ezek alapján készítenek listát, amit aztán átadnak az egyetem illetékeseinek, hogy külön foglalkozzanak velük, segítve őket tanulmányaik folytatásában és befejezésében.

“Azt gondoljuk, hogy ha beavatkozunk a tanév 12. hetében – amikor a diákok többsége meg szokta gondolni magát –, akkor olyasmit csinálunk, mint amikor az Amazon kiszállít egy terméket, amit nem is rendeltél meg, de amit épp rendelni akartál.”

Az, hogy mennyire etikus az egyetem részéről ilyen szinten monitorozni a diákok privát aktivitását, aggályokat vet fel. A kártyát kibocsájtó cég honlapján nem is szerepel ilyen kitétel, hogy a felhasználó egyetemeknek jogában állna a kártyahasználat személyhez kötött naplózása.

Rovatok