Index Vakbarát Hírportál

Ez a telefon olyan biztonságos, hogy a készítője börtönben fog megrohadni

2018. március 19., hétfő 10:48 | aznap frissítve

Egy kanadai cég vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy lehallgathatatlan és szuperbiztonságos okostelefonokat készített a világ egyik leghíresebb bűnszövetkezetének, a mexikói központú Sinaloa drogkartellnek. A Phantom Secure nevű cég állítólag több tízmillió dollárt keresett azzal, hogy egyedi igényekre tervezett, módosított Blackberryket árult a kartell tagjainak.

az Egyesült Államokban most először vádolnak azzal egy magáncéget, hogy bűnözőknek gyártottak titkosító technológiát.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium nagyjából másfél hete tartóztatta le Vincent Ramost és négy társát Seattle-ben, de csak Ramost tartották őrizetben. A BBC az eset kapcsán megkereste a Phantom Secure-t, de nem érték el őket.

Ramost és társait zsarolással és drogkereskedelemben való összeesküvéssel vádolják. Ennek a maximális büntetési tétele életfogytig tartó börtön is lehet az Egyesült Államokban. Az amerikai ügyész, Adam Braveman a BBC-nek azt mondta, hogy

ezt a szervezetet, a Phantom Secure-t azért hozták létre, hogy megkönnyítsék a nemzetközi kábítószer-kereskedelmet az egész világon. Ezek a kereskedők, beleértve a Sinaloa kartell tagjait, arra használták ezeket a titkosított eszközöket, hogy drogcsempészetre használják őket, elkerülve a bűnüldöző szervek ellenőrzését.

A Blackberry nem nyilatkozott az ügyről, a nyomozók pedig nem mondták, hogy nekik bármi közük lenne az esethez. Braveman csak annyit mondott, hogy nem a Blackberry az egyetlen cég, akiknek illegális célok miatt módosították az eszközeit.

Úgy tudjuk, van még néhány hasonló módszerekkel dolgozó szervezet. Az FBI és az irodánk továbbra is nyomozást folytat, és nemcsak a Phantom Secure, hanem más vállalatok ügyében is, akik efféle kommunikációs eszközöket gyártanak bűnszövetkezeteknek.

Braveman szerint az eset annyiban különbözik a technológiai cégekétől, hogy a Phantom Secure  felelősségre vonható azért, hogy a bűnözők mire használták az általuk módosított telefonokat.

Az a különbség, hogy ezeket kimondottan nemzetközi drogkereskedelemhez tervezték. Csak úgy juthattál hozzá és használhattál ki egy ilyen eszközt, ha azt valaki más megszerezte neked.

A Phantom Secure előfizetéses alapon kínálta a módosított Blackberryket, 2000-3000 dolláros havidíjat számítva fel, nagyjából fél év használatra. Ahhoz, hogy megvehessünk egyet, egy másik előfizetőnek igazolnia kellett bennünket. A hatóságok szerint ezzel a módszerrel akadályozták meg, hogy a bűnüldöző szervek hozzájuthassanak egy ilyen telefonhoz.

A Phantom Secure telefonjaiból nagyjából húszezer lehet használatban világszerte. A bírósági dokumentumok szerint a telefonok kommunikációja hongkongi és panamai szervereken keresztül zajlik, így roppant nehéz visszakövetni őket. A Phantom Secure ráadásul más alapszolgáltatásokat is eltávolított a készülékekből: például a hang alapú hívást, a GPS-t, a mikrofont, a kamerát, az internetet és az üzenetküldő alkalmazásokat. Csak a szövegbeviteli lehetőséget hagyták meg.

(BBC News)

Rovatok