Index Vakbarát Hírportál

Továbbfejlesztették a japán szupervonatot

2018. március 19., hétfő 18:54

Japán bemutatta a Sinkanszen-vonat új generációs prototípusát, amik akár 300 kilométeres óránkénti sebességgel száguldhatnak. Az Asahi információi szerint a bullet train (lövedékvonat) néven is emlegetett Sinkanszen új mozdonyának, a Supreme-nek hegyesebb lesz az orra, megvilágított csomagtereket kap, és minden ülés mellett lesz töltőaljzat.

A Central Japan Railway 2020-tól kezdi használni az N700S kódnevű új vonatokat Tokió és Sin-Oszaka között. Az új vonatokat az különbözteti meg a régiektől, hogy egy aranyszínű S (supreme) betű lesz látható rajtuk. A mozdonyokkal ebben a hónapban kezdik meg az első teszteket.

Az utasok annyi változást vehetnek észre, hogy

A Supreme vonatok 16 kocsiból állnak: két mozdonyból és 14 személyszállító kocsiból. Egy szerelvény teljes befogadóképessége 1323 fő. A Railway Gazette cikke szerint a mozdony átalakított orra kettős szárnyú elrendezést kapott, ami csökkenti a jármű légellenállását, illetve csillapítja a hangrobbanás erejét, amikor a szerelvény alagutakban halad. A Supreme-ek várhatóan 285 kilométeres óránkénti sebességgel repeszthetnek a Tokaido Sinkanszen vonalon, ami a Sanyo Sinkanszen vonalon 300 kilométerre is nőhet.

Bár a tervezők hangsúlyozták, hogy a Supreme egy teljesen új dizájnt jelent, az N700S még mindig a korábbi modellek – a 700, az N700 és az N700A – karakteres formaterveit viseli, és nem is gyorsabb azoknál. A 16 kocsis szerelvények össztömege viszont 20 százalékkal, azaz több mint 11 tonnával csökkent, és az energiafogyasztásuk is 7 százalékkal alacsonyabb.

Az új szerelvényeket 2020-ban, a tokiói olimpia idejére állítják rendszerbe.

(The Verge | Asahi | Railway Gazette)

Rovatok