Index Vakbarát Hírportál

Robothal segít felfedni az óceán titkait

2018. március 22., csütörtök 11:04

Minden eddiginél fejlettebb mozgású robothalat fejlesztettek az MIT kutató – írja a Los Angeles Times.

A SoFi nevű modell az első robothal, amely képes hosszabb időn át megbirkózni az óceán mélyén tapasztalható nyomással és áramlatokkal. Ehhez a valódi halakról mintázták az egészen halszerű mozgását. Ezt a beleépített kis hidraulikus pumpa teszi lehetővé, amely ide-oda mozgatja a vizet a gumiból készült farkában.

A puha szerkezetű robot mindössze 45 centiméter hosszú és másfél kilót nyom. Az alkatrészeit nagyrészt 3d nyomtatással állították elő, így viszonylag olcsón és egyszerűen reprodukálható. A fejébe egy Linux pécé került, illetve – stílszerűen – egy halszemoptikás kamera. Egy okostelefonokéhoz hasonló akku hajtja, a jelenlegi modell nagyjából 40 percen át képes egy töltéssel úszkálni.

A legnagyobb kihívást a felhajtóerő szabályozása jelentette, hogy SoFi kontrollálni tudja az úszásmélységét. Ezt uretánhab kamrákkal oldották meg, amelyek a levegő összenyomásával képesek változtatni a sűrűségüket. 60 lábas, vagyis nagyjából 18 méteres mélységet bír el.

A robothal a tér mindhárom dimenziójában képes úszni, de nem magától, hanem egy búvár kézi vezérlése alatt. A kontroller ultrahanggal kommunikál SoFival, és a búvár akár 15 méteres távolságból is irányíthatja vele a robothalat. A Fidzsi-szigeteknél folytatott tesztek tanúsága szerint elég meggyőző a mozgása: az igazi halakat nem különösebben zavarja, ha velük úszkál.

Számunkra ez a hal varázslatos. Úgy képzeljük, egy napon segíthet nekünk további rejtélyek felfedésére abból a csodálatos víz alatti világból, amelyről olyan keveset tudunk

– mondta a kutatást vezető Daniela Rus, az MTI Számítógép-tudományi és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának igazgatója.

A SoFi fejlesztését bemutató tanulmánya Science Robotics szaklapban jelent meg.

Rovatok