Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették az Uber tesztengedélyét Arizonában

2018. március 27., kedd 08:57

Arizona állam felfüggesztette azt az engedélyt, amit az Uber kapott a szövetségi állam kormányzatától önvezető autók tesztelésére az állam közútjain, írja a CNN. A lépésre bő egy héttel azután került sor, hogy az Uber egy önvezető autója halálra gázolt egy nőt Tempe városában. A nagy visszhangot kiváltó baleset volt az első eset a történelemben, hogy autonóm jármű embert ölt.

Doug Ducey, az állam kormányzója hétfőn levélben értesítette a döntésről Dara Khosrowshahit, az Uber vezérigazgatóját. Ducey levelében felzaklatónak és vészjóslónak írta le a balesetről kiadott videófelvételeket, amik több szempontból is megkérdőjelezik az Uber jelenlegi felkészültségét a tesztüzem folytatására.

Az Uber vezetője válaszában hangsúlyozta, hogy a baleset után proaktív módon azonnal leállították az összes önvezető autójuk tesztjét, és hogy mindenben együttműködnek a baleset körülményeit vizsgáló hatóságokkal, valamint nyitottak minden további egyeztetésre a kormányzattal.

Az Uber önvezető Volvo XC90 városi terepjárója március 18-án a késő esti órákban ütötte el a 49 éves Elaine Herzberget, aki kerékpárját szerette volna áttolni egy kétsávos úton. A kocsi volánjánál ott ült az úgynevezett biztonsági sofőr, viszont az autó éppen önvezető üzemmódban volt, és utas sem volt a kocsiban. A baleset miatt vizsgálatot indított a tempei rendőrség és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács is.

Ariona állam kormányzója a hónap elején írta alá azt a rendeletet, ami lehetőséget nyújt a cégeknek arra, hogy önvezető autókat teszteljenek az állam útjain anélkül, hogy biztonsági sofőr ülne a kormány mögött.

A baleset miatt több államban is lépéseket tettek az önvezető autók tesztjei ügyében, Bostonban az önkormányzat arra kérte a technológiát tesztelő cégeket, hogy függesszék fel tevékenységüket addig, míg a biztonsági előírásokat felülvizsgálják.

Rovatok