Index Vakbarát Hírportál

Erősebb, mint kétezer Macbook

2018. március 29., csütörtök 14:00

A San José-i GPU Technology Conference-en Jensen Huang, az NVIDIA vezérigazgatója bemutatta a vállalat új, DGX–2 nevű szuperszámítógépét, amit a mély tanulásra (deep learning) épülő mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatóknak szánnak. A DGX–2 idén már kapható lesz.

A DGX–2 az első számítógép, aminek két petaflops a teljesítménye; az FLOPS a másodpercenként elvégzett lebegőpontos számítások számát mutatja. Egy Macbooknál ez az érték egy teraflop – vagyis az NVIDIA szuperszámítógépe olyan erős, mint kétezer Apple MacBook együttvéve.

A mély tanuló hálózatok egyre szerteágazóbbak és kifinomultabbak lesznek, és egyre több dologra használhatók. A méretükkel és az összetettségükkel párhuzamosan nő a tanításukhoz szükséges számítási teljesítmény is.

– idézi Huangot a hivatalos sajtóközlemény.

Hogy mire használható egy ilyen rendszer? Az csak a kutatóktól függ, de az NVIDIA kutatásai főleg a beszédfelismerésre és fordításra irányulnak. Az új műszaki megoldásoknak köszönhetően a mesterséges intelligenciák egyre természetesebb hangzású szövegeket alkothatnak és egyre életszerűbben beszélhetnek. Az új eszközökkel kevesebb időre lesz szükség az ilyen célra fejlesztett mesterséges intelligenciák betanításához.

(Mashable)

Rovatok