Index Vakbarát Hírportál

Árnyékpasik védhetik a nőket Japánban

2018. március 31., szombat 15:28

Kissé bizarr, de valamilyen szinten zseniális megoldással próbálja megvédeni az egyedül élő nőket egy japán cég. A Sora News számol be a Leo Palace 21 cég Az ember a függönyön elnevezésű projektjéről, aminek annyi a lényege, hogy egy férfisziluettet vetít a lakás ablakára.

Japánban a nyugati országokhoz képest sokkal kevésbé szeretnek az emberek lakótárssal élni, ráadásul az országban közismerten nagy gondot okoz a fiatalok körében a magányosság, ezért a többség kis lakásokban él egyedül, ha felköltözik valamelyik nagyvárosba. Ugyan Tokió jóval biztonságosabb, mint a legtöbb nagyváros, a bűnözők gyakran egyedül élő nők lakásait szemelik ki.

A technológia lényege, hogy egy kisebb projektorral és az ezt kontrolláló telefonos applikációval a felhasználó képes egy férfi sziluettjét vetíteni a függönyre, aminek köszönhetően kívülről úgy tűnhet, hogy más is van a lakásban. A sziluett ráadásul nem statikus, hanem végig mozog, a felhasználó olyan akciókat választhatnak az árnyékpasinak, mint a bokszolás, karatézás, otthoni edzés vagy gyakorlás egy baseballütővel, és hát ezek mind olyan mozgássorozatok, amelyek nagy valószínűséggel veszik el a kedvét a potenciális betörőnek egy esetleges bűncselekménytől. Az opciók között van a jógázás, teregetés és porszívózás is, és az összes ilyen mozdulatsort valódi színészekkel vették fel a hihetőség miatt.

A cég még arra is figyelt, hogy ne lehessen könnyen kiszúrni az átverést, mindegyik mozdulatsort közel félórás és nem csak szimplán ismétlik ugyanazt a pár mozdulatot. A fejlesztés egyelőre nem került még kereskedelmi forgalomba, de ezen az oldalon már lehet jelentkezni a prototípusért annak, aki tud japánul.

Rovatok