Index Vakbarát Hírportál

Nananananananana, albínó Batman!

2018. április 3., kedd 22:09

Hiánypótló terméket fejlesztett az ipari automatizálás szakértője, a Festo; az eddig gyártott pillangó-, kenguru- és hangyadrónjaik után bemutatták a legújabb állatszabású robotjukat, a

repülőkutya-drónt,

amit utoljára hívtunk így; az eredeti név (flying fox) szó szerinti fordításban repülő rókát jelentene, de mivel ez az óriás repülőkutyát (Pteropus vampyrus) takarja, ami a denevérek rendjébe tartozik, a továbbiakban ragaszkodnánk a denevérdrón elnevezéshez, illetve a márkanévhez.

A Bionic Flying Fox könnyűszerkezetes drón, a szárnyai egyedi tervezésű membránokból állnak, és gépi tanulással tud egyre okosabban manőverezni. Nem önálló egység; a szakirodalom erre mondja, hogy félig autonóm. Maguk a szárnyak légmentes filmekből és kötött elasztánból készültek, amik több mint 40 000 ponton kapcsolódnak, így könnyűek és tartósak lehetnek.

Valószínűtlen, hogy a denevérdrón kereskedelmi forgalomba kerülne, de izgalmas betekintést nyújt a robotika mai állapotába. A tervezők a megfelelő anyagok felhasználásával építettek egy komplex repülőgépet, ami képes az önálló tanulásra, és sikerrel utánozza azoknak az állatoknak a mozgását, amiknek ehhez a bravúrhoz több millió évnyi evolúcióra volt szükségük.

(Popular Mechanics)

Rovatok