Index Vakbarát Hírportál

Lenyűgözően irányítható a Leap Motion kitrejesztett valósága

2018. április 9., hétfő 14:50

A kézi vezérlésű kiterjesztett valóságon dolgozó Leap Motion bejelentett egy remek platformot, amely állítólag harmincezer forintnál olcsóbban legyártható. A fejfedőbe beépített kézmozgást érzékelő rendszer a Leap Motion szenzorára épül, és a közzétett videók tanúsága szerint elég pontosan lehet virtuális tárgyakat manipulálni. Az alábbi videóket Keiichi Matsuda, a Leap Motion vezető tervezője tette közzé Twitteren.

Mégsem fog mindenki a boltba rohanni, hogy vegyen egy ilyen AR-fejfedőt, mert a Project North Star néven bejelentett dolognak csak a hardveres és szoftveres leírását teszi közzé a cég jövő héten, ráadásul nyílt forráskódú licencként, hogy bárki szabadon felhasználhassa.

A készletben szemenként egy-egy 1600×1440 pixeles és 3,5 colos kijelző van, melyek rávetítik a képet egy áttetsző napellenzőre, és ezáltal úgy jelennek meg a virtuális objektumok, mintha a minket körülvevő térben lennének. A kijelzőnek 95 fok magas és 70 fok széles a látószöge, ami elég nagynak számít az AR-kijelzők világában.

A mozgásérzékelőnek ennél is nagyot a hatósugara, minden irányban 180 fokban látja a felhasználó kezeit.

Az új eszközzel a Leap Motion nem a Microsoft Hololens sisakkal szeretne versenyre kelni, hanem inkább lehetőséget adna a kisebb gyártóknak, kutatóknak, hogy kísérletezni tudjanak a kiterjesztett valósággal és a kézmozgás követésével. Nincs például a specifikációban fejlett, szobán belüli nyomkövetés, ami a Hololens egyik legfontosabb képessége.

(The Verge)

Rovatok