Index Vakbarát Hírportál

Pár száz forintból érintőkijelzős lehet a Macbook

2018. április 9., hétfő 09:12

Az Apple sohasem hitt igazán a számítógépek érintőkijelzős vezérlésében, és inkább piacra dobta az iPadet, hogy még több pénzt költsenek el nála az emberek. Ám ettől még a felhasználók egy része igenis szeretné a Macbook kijelzőjét nyomkodni. Egy hekkercsoport pedig meg is oldotta ezt, alig pár száz forintnyi kiegészítő segítségével.

A Project Sistine hardveres része teljesen hétköznapi dolgokból áll. Kell hozzá egy kis tükör, némi kartonpapír, egy sarokpánt és némi ragasztó. Pár perc összerakni a bővítőmodult, amit a Macbook beépített kamerája elé kell helyezni. A tükör ugyanis ahhoz kell, hogy a webkamera lássa, mikor és hol érünk hozzá a kijelzőhöz.

Arra a nagyon egyszerű ötletre épül a Project Sistine, hogy a kijelző felülete oldalról nézve tükröződik, és ebből a szögből az is jól látható, ha egy ujj megérinti a saját tükörképét. Persze szükség volt egy szoftverre is, amely képfeldolgozó algoritmusok segítségével megállapítja az ujjunk pozícióját a kijelző felületén.

Most a Project Sistine alkalmazása az ujj mozgását és érintését tudja egérmozdulatként értelmezni, és ezáltal minden létező app, ami a Macbookon fut, ujjakkal is vezérelhető. A fejlesztők szerint kisebb változtatásokkal, nagyobb felbontású webkamerákkal és ívelt monitorokkal még pontosabbá tehető a rendszerük.

Több részlet megtudható Anish Athalye, az egyik fejlesztő webodalán.

Nyitókép: a Macbook kamerájához rögzített tükör (Anish Athalye)

Rovatok