Index Vakbarát Hírportál

Weibo: Csak semmi buzulás!

2018. április 14., szombat 15:02

Letiltja a homoszexuális tartalmakat a Weibo kínai közösségi portál. Az új irányvonal szerint a kínai cenzorok három hónapig ellenőrizni fogják a képregényeket, a videojátékokat, szövegeket és videókat, hogy kiszűrjék belőlük a pornográf, erőszakos és homoszexuális tartalmakat.

A tisztogatás célja – a hivatalos indoklás szerint –, az, hogy egy derűs és harmonikus közösséget hozzanak létre.

A bejelentésre több mint 24 ezer hozzászólás érkezett. Az internethasználók a „meleg vagyok” hashtaggel reagáltak a Weibo lépésére.

Ennek a csoportnak a tagjaként büszke vagyok, diadalittas vagyok... tiltakozom az ellen, hogy diszkrimináljanak és félreértsenek.

– írta az egyik felhasználó. A hasonló posztok közül sok villámgyorsan eltűnt, a hivatkozások hűlt helyén csak egy „illegális tartalom” felirat maradt.

A Weibo mostanáig 56 243 különféle tartalmat távolított el, valamint kitiltottak 108 felhasználót, és töröltek 62, a felhasználói feltételeket sértő fórumtopikot.

Kínában 1997 óta nem büntetett a homoszexualitás, de továbbra is tabuként kezelik a melegeket, leszbikusokat, bi- és transzszexuálisokat. A Pew közvélemény-kutató egy tanulmánya szerint 2013-ban a kínaiak 21 százaléka gondolta úgy, hogy a társadalom elfogadja a homoszexualitást.

(MTI | Reuters)

(Cím  innen.)

Nyitókép: A Weibo hostess lányai a 2011-es ChinaJoy Expo-n (Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images Hungary)

Rovatok