Index Vakbarát Hírportál

A japánok feltalálták az igazi faszeszt

2018. május 2., szerda 16:45

Ránk rohadt banánhéjból és zokniágyon érlelt cipőtalpból is lehet alkoholt csinálni, legfeljebb egy kicsit több cukor kell hozzá, gondolhatták piros pöttyös hátsójú keleti fivéreink, hát hogy az istenbe ne lehetne fából? És persze, hogy nekik lett igazuk.

Az MTI civilizációs ugrással felérő beszámolójának címe tárgyszerűen szikár, mégis minden érző szív tudja, mit jelent ez, miközben önkéntelenül is nyelve egyet az íróasztal mellett száradó bonszájra pillant:

Fából készítenek szeszesitalt Japánban

Igen, onnan érkezik a korszakos megoldás, ahonnan talán kevesen számítottak rá: „Faanyagból készítenek emberi fogyasztásra alkalmas alkoholt japán kutatók, akik egy speciális módszerrel állítják elő a különleges italt”.

Ha idáig komikusnak tartotta a „hűs illatú, fás jegyeket mutató, visszafogott” borokról szóló ömlengéseket, meg a tölgyfára emlékeztető zamatokat, netalán legszívesebben átizzadt kockás ingben, kölcsönfejszével vágta volna ki a naturális hasonlatokat és elfásult metaforákat, mostantól adja meg magát, ugyanis, mint az MTI-től megtudjuk:

A japán erdészeti kutatóközpont szakemberei szerint a fakéreg-alapú ital olyan „fás” jellegzetességekkel bír, amelyek a fahordóban érlelt alkoholos italokat idézik.

A kutatók által kifejlesztett módszer lényege, hogy krémes állagúvá zúzzák a faanyagot, majd élesztőt és egy enzimet adnak hozzá, hogy beinduljon az erjedés. A szakemberek nem használnak hőt a folyamat során, ezért meg tudják őrizni a különböző fák egyedi ízét. „Ez idáig cédrusfából, nyírfából és cseresznyefából állítottak elő szeszesitalt. A cédrus esetében négy kilogrammnyi faanyag felhasználásával 3,8 liter folyadékot nyernek, amelynek alkoholtartama nagyjából 15 százalék, hasonlóan a japánok ősi alkoholos italához, a szakéhoz. Az intézmény reményei szerint a faalapú alkohol három éven belül a boltok polcaira kerülhet.”

„Japánban rengeteg a fa szerte az országban és azt reméljük, hogy az emberek megízlelhetik az egyes régiókra jellemző fákból készült alkoholos italokat” – mondta Magara Kengo, az intézet egyik munkatársa.

Rovatok