Index Vakbarát Hírportál

Kösz, Amazon! Befellegzett az Alexáknak

2018. május 14., hétfő 16:26

Nehéz ok-okozati összefüggést kimutatni a két jelenség között, de kétségkívül tálcán kínálja magát a magyarázat: az okoskütyük piacának nagy hatása lehet arra is, hogy milyen nevet adnak újszülöttjeiknek az amerikaiak. Íme néhány érdekes adat:

Tehát a két évvel korábbi szinthez képest 67 százalékra esett vissza az újszülött Alexák száma, derül ki a Recode cikkében idézett friss amerikai népesedési adatokból. A babycenter.com adatai szerint idén folytatódott a mélyrepülés: eddig 35-tel kevesebb gyerek kapta az Alexa nevet, mint 2017 hasonló időszakában.

Mivel nincsenek a kezünkben kifejezetten ezt célzó kutatási eredmények, csak feltételezni tudjuk (igaz, elég jó okkal), hogy lehet összefüggés a két jelenség között. Egy olyan világban, ahol a házi asszisztenst több tízmilliók szólítják naponta többször is az Alexa néven, könnyen lehet, hogy nem szívesen adják ugyanazt a nevet lánygyermeküknek.

Jeff Bezos, az Amazon főnöke egy korábbi interjúban egyébként elmondta, hogy az Echo-ba épített hangvezérelt asszisztenst a Star Trek sci-fi sorozat egyik, Alexa névre hallgató beszélő számítógépe ihlette.

Hasonlóképp járt kisebb volumenben a Siri név is. Igaz, a Siri sosem volt olyan népszerű, mint az Alexa, 2009-ben volt a csúcson, akkor adták 120 gyereknek ezt a nevet. Aztán 2011-ben jött az iPhone személyi asszisztense, és pár év alatt szinte teljesen megölte a nevet: 2017-ben mindössze húsz csecsemőt kereszteltek Sirinek.

A Microsoft személyi asszisztenséről, Cortanáról nincsenek összehasonlításra alkalmas utónév adatok, talán annak köszönhetően, hogy a Halo számítógépes játék egyik AI-karakterétől kölcsönvett nevet évente csak pár (5-10) gyermek kapja Amerikában.

Nyitókép: Alexa mindenhová telepíthető, még a hűtőkbe is, mutatja a 2017-es CES-en Mike George, az Alexa Echo and Appstore elnökhelyettese (David Becker/Getty Images)

Rovatok