Index Vakbarát Hírportál

Jön a YouTube Music

2018. május 17., csütörtök 14:39

Hivatalos: május 22-én elindul a YouTube Music, a Google zenestreamelő szolgáltatása, nagyjából párhuzamosan a fizetős YouTube, a Red megújulásával, átalakulásával. A Spotify és az Apple Music versenytársául szánt szolgáltatás a hírek szerint a Spotify modelljét veszi át: lesz egy reklámokkal tűzdelt ingyenes verzió, és mellette lesz a YouTube Music Premium, ami havi 9,99 dollárért hirdetésmentes zenehallgatási élményt kínál majd.

A YouTube Music az Egyesült államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Mexikóban és Dél-Koreában lesz első körben elérhető, majd később további 14 országra terjesztik ki a szolgáltatást (Ausztria, Kanada, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Norvégia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc és Egyesült Királyság). Mint látható, Magyarország nincs a felsorolt országok közt.

A YouTube Music komoly előnye lesz, hogy az anyacég, a Google sokkal többet tud a leendő felhasználók ízléséről, zenével kapcsolatos szokásairól, preferenciáiról, mint bárki más a világon. T. Jay Fowler, a YouTube egyik vezető beosztású illetékese azt mondta a Pitchfork-nak, hogy "mélységesen személyes élmény" lesz a YouTube Music használata. Az app a Google asszisztenssel karöltve fog folyamatosan zeneszámokat - és videókat is - ajánlani napszaknak, helynek, zenehallgatási szokásoknak megfelelően, sőt várhatóan lesz annyira okos, hogy egyes tevékenységekhez szabva dobja fel automatikusan a javasolt zenéket, attól függően, hogy a felhasználó épp dolgozik, utazik, tanul, tornázik, stb.

A YouTube Music elindításával talán sikerül kicsit rendet rakni a Google tartalomszolgáltatással kapcsolatos tevékenységei közt. Ha minden igaz, az évek óta haldokló Google Play Music meg fog szűnni, a YouTube Red pedig YouTube Premium néven futhat tovább havi 11,99 dollárért, ami magába foglalja majd a YouTube Music Premium-hoz való hozzáférést is.

(via The Verge, Pitchfork, USA Today, Recode, Gizmodo)

Rovatok