Index Vakbarát Hírportál

Több mint tíz évet kapott a maximalista kiberbűnöző

2018. május 30., szerda 10:22

Grant West nem vesztegette az idejét, 26 éves korára szinte az összes létező kiberbűncselekményt elkövette, amivel pénzhez lehet jutni az interneten. Ezt nem a szakmai önéletrajza és nem is a büszkeség mondatja vele, hanem egy brit bíróság ítélete, aminek értelmében Westet 10 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A bűnlajstrom:

A bíró az ítélethirdetéskor hangsúlyozta West bűncselekményeinek számosságát, valamint kitért arra is, hogy mintegy másfél millió fontnyi kriptovalutára nem akadtak rá.

A nyomozás megállapította, hogy a Courvoisier nicket használó West 2015 márciusában kezdte meg kereskedelmi tevékenységét a darkneten. Több mint 47 ezer végrehajtott tranzakciót tudtak rábizonyítani. Az adatszerzésre többek között egy jól ismert eszközt, a brute force támadások kivitelezésére alkalmas Sentry MBA-t használta.

Westet tavaly szeptemberben tartóztatták le kétéves nyomozás után, egy első osztályú vasúti kocsiban, utazás közben. Letartóztatás idején a férfi egy dark netes oldalon volt aktív. 

Miután őrizetbe vették, házkutatást tartottak nála, és lefoglaltak egy SD-kártyát is, amin 63 ezer bankkártyaadat, valamint 78 millió e-mail cím és jelszó volt – ezeket körülbelül 500 cégtől szerezte meg. A nyomozók ezenkívül találtak fél kiló marihuánát, 25 ezer font készpénzt, illetve 500 ezer fontnyi bitcoint. A brit rendőrség szerint ez volt az első alkalom, hogy kriptovalutát foglaltak le.

(IT Café)

Rovatok