Index Vakbarát Hírportál

Felfuttatta a Facebookot, a Twittert, az Airbnb-t, és most kicsit elege lett

2018. június 1., péntek 13:17

Ron Conway, akit az SV Angel nevű befeketetési cége miatt a Szilícium-völgy Keresztapjának is hívnak, úgy döntött, hogy a cége nem hoz létre új befektetési alapokat.

A Mediumon megjelent cikkben, amit Conway és több üzleti partnere közösen jegyzett, azt írják, hogy visszavágják a létező SV Angel csoportot, és inkább angyalbefektetőként fognak dolgozni. A támogatások nem apadnak el, de cégenként 25 és 100 ezer dollár közötti összegre csökkentik.

A 2009-es alapítású SV Angel a Facebook, a Twitter és az Airbnb első támogatói között volt. Conway a Szilícium-völgy egyik legismertebb befektetője. Fiával, az alapot menedzselő Topherrel ezentúl is támogatni fogják a feltörekvő cégeket, de jóval kisebb összegekkel, mint eddig.

A levélben Conway és társai a megváltozott üzleti körülményekkel magyarázták a döntést. Szerintük a tech ipar ökoszisztémája alapvetően megváltozott az elmúlt évtizedben. A kezdeti finanszírozásban érdekeltek korábban tíz- és százezer dollárokkal támogatták az ismeretlen startupokat, de azóta a verseny kiélezettebb lett, és az árak is felmentek. 2016-ban 250 befektetési alap összesen 40 milliárd dollárt költött fejlődő cégekre. Ezzel viszont a befektetők között is versengés kezdődött. Conway-ék ebben nem akarnak részt venni.

Mivel ezentúl nem vonnak be külső finanszírozókat, az SV Angel gyakorlatilag családi vállalkozásként fog működni.

(Business Insider | Medium)

Rovatok