Index Vakbarát Hírportál

2600-szor kerülték meg a Földet, most tértek haza

2018. június 3., vasárnap 17:09

Sikeresen földet ért vasárnap a kazahsztáni sztyeppén, Zsezkazgan városának közelében a Szojuz MSZ-07 űrhajó leszálló egysége, amely három űrhajóst hozott vissza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), írja az MTI.


A három űrhajós, az orosz Anton Skaplerov, az amerikai Scott Tingle és a japán Kanai Norisige 168 napos jelenlegi küldetése ezzel befejeződött. Az űrhajósokat később a leszállás helyétől mintegy 400 kilométerre északkeletre fekvő Karagandába szállítják, ahol hosszabb egészségügyi vizsgálaton esnek át, majd onnan Moszkvába, illetve Houstonba utaznak tovább.

A Sky cikke szerint az volt az űrhajósok küldetése, hogy vizsgálják a sejtek – azaz az emberi test, és a különböző növények – változását a zéró gravitációban. Még egy kis űrsalátát is kóstoltak, amit a repülésük közben termesztettek. Egészen pontosan 2688 alkalommal kerülték meg a bolygót, és 168 napig voltak az űrben.

Az ISS-en három űrhajós maradt, az amerikai Drew Feustel és Ricky Arnold, valamint az orosz Oleg Artyemjev. Jövő szerdán újabb három űrhajós indul az űrállomásra a kazahsztáni Bajkonurból.

Rovatok