Index Vakbarát Hírportál

Amerikai katonai titkokat loptak el kínai hekkerek

2018. június 8., péntek 22:18

A kínai kormány megbízásából dolgozó hekkerek betörtek egy amerikai hadiipari cég szervereire, és onnan különösen érzékeny adatokat loptak el - írja a Washington Post. A céget nem nevezik meg a cikkben, ahogyan a betörés részleteiről is elég keveset írnak - állításuk szerint azért, mert bár megvan náluk minden információ, nem akarnak keresztbe tenni a nyomozásnak.

A hekkertámadás idén január-februárban történt, és a védelmi minisztériummal szerződésben álló cég olyan szervereken tárolt titkos adatokat, amik simán elérhetők voltak külső hálózatról. Összesen 614 gigabájt adatot tudtak letölteni, ami az amerikai hadsereg Sea Dragon nevű projektjével volt kapcsolatos: többek között tengeralattjárók elektronikai rendszereiről, a kommunikációban alkalmazott titkosításokról szóló dokumentumokat. A legkínosabb viszont egy fejlesztés alatt álló, és a tervek szerint 2020-tól bevezetendő szuperszonikus rakétarendszer terveinek ellopása; ezt is tengeralattjárókra szánták. A Sea Dragon projektre 2015 óta 300 millió dollárt költött a Pentagon.

Ez már nem az első eset, hogy kínai hekkerek amerikai katonai titkokat lopnak el, így jártak az F35-ös vadászgép, a Patriot PAC-3 rakétaelhárító rendszer, és a haditengerészet Littoral Combat Ship projektjének dokumentációi is.

Rovatok