Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk ötlete zseniális, működik, csak éppen semmi értelme

2018. június 18., hétfő 12:49

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója a múlt héten bejelentette, hogy ötvözik a két cég erősségeit: a SpaceX Falcon 9 rakéták hajtóműveihez használt műszaki megoldásokat a jövő Tesláiba is beépítenék. Azt Musk is sietett leszögezni, hogy nem belső égésű hajtóművekről van szó: ezek nagy nyomású sűrített levegőt bocsátanának ki, ami extra tolóerőt adna az autónak. Ugyanakkor

a műszaki és jogi szakértők szerint ez nem lenne hatékony megoldás, és valószínűleg teljesen szabályos sem.

A hajtóművek említésekor Musk a Falcon 9 rakéták egyik fontos alkotóeleméről, a COPV-ről beszélt. A betűszó a composite overwrapped pressure vessel rövidítése, ami kompozitborítású tartályt jelent. A vékony fémbevonatú tartályokat kívülről egy karbonszálas burkolat borítja; ezekben igen kis helyen lehet hatalmas mennyiségű sűrített levegőt tárolni. A rakétagyártók gyakran használják őket, éppen a kis tömegük miatt.

Musk ötlete logikus: miért ne lehetne ezeket autókba építeni? Elvégre nincs károsanyag-kibocsátása, és ez a megoldás még tovább gyorsíthatná az amúgy is szélsebes Teslákat. Amúgy is használják őket járművekben: egyes buszokban és kamionokban ilyen tartályokban tárolják a hajtógázt, és a hidrogénalapú üzemanyagcellát használó autókban is feltűnnek. De ezek üzemanyagtartályok, amik az autó belsejében találhatók. Musknak viszont más ötlete van: hajtóművekként használná őket a Tesla Roadsterekben. A sűrített levegő az autó hátuljából süvítene ki.

Meg lehet csinálni? Igen. bölcs dolog Megcsinálni? Nem, nem az. Ez a legröhejesebb dolog, amit valaha hallottam

– mondta a Verge-nek Sam Abuelsamid, a Navigant vezető elemzője. Az iparági szakértők szerint Musk ötletének nincsenek technikai akadályai  de sok értelme sem. Hogy miért?

Mindettől függetlenül lehet, hogy a következő Tesla Roadsterben már sűrített levegő fogja biztosítani az extra tolóerőt. Elvégre annak az embernek a cégéről beszélünk, aki az alagútfúró cége melléküzemágában kisszériás lángszórókat gyártatott, és mire a törvényhozóknak eszükbe jutott betiltani, már rég elkelt az egész készlet előrendelésben.

(The Verge)

Rovatok