Index Vakbarát Hírportál

Trump űrhadosztályt akar a hadseregben

2018. június 19., kedd 18:27

Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy utasította a Védelmi Minisztériumot egy hatodik katonai szervezeti ágazat, az űrhadosztály (Space Force) létrehozására.

Ezúton utasítom a Védelmi Minisztériumot és a Pentagont, hogy haladéktalanul kezdjék meg az űrhadosztály, mint a hatodik katonai ágazat megalapításához szükséges erőfeszítéseket.

– mondta Trump a National Space Council washingtoni gyűlésén.

A találkozón sok mindenről szó esett az űrszemét-takarítástól az objektumkövetés modernizálásáig, de az űrhadosztály ötlete még úgy is szokatlannak tűnik, hogy Trump már nem először beszél erről: márciusban is szóba hozta, amikor a tengerészgyalogság légibázisán tartott beszédet San Diegóban.

Még nem világos, hogy hogyan lehetne megalapítani a hatodik katonai ágazatot, de Trump felkérte a hadsereg vezérkari főnökét, Joseph Dunford tábornokot, hogy hajtsa végre a feladatot. Persze, ez nem lesz ilyen egyszerű. Egy új katonai ágazat felépítésének tervét és költségvetését a Trump-kormány is kidolgozhatja, de a tervet a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia.

(Popular Mechanics)

Borítókép: Donald Trump amerikai elnököt hallgatja Mike Pence alelnök (b) az Országos Űrkutatási Tanács tagjaival tartott megbeszélésen a washingtoni elnöki rezidencián, a Fehér Házban 2018. június 18-án. Trump a tanácskozáson elnöki direktívában utasította a védelmi minisztériumot a világűrbe telepítendő amerikai haderő felállításához szükséges folyamat megkezdésére, valamint rendeletet írt alá a világűrben keletkező szemétre vonatkozóan is. (MTI/AP/Evan Vucci)

Rovatok