Index Vakbarát Hírportál

Az Airbus hozhatja haza a marsi talajmintákat

2018. július 9., hétfő 13:17

Az Európai Űrügynökség (ESA) 5,2 millió dolláros (1,43 milliárd forintos) szerződést kötött az Airbus repülőgépgyártóval egy olyan marsjáró koncepciójának a kidolgozására, amely képes lenne begyűjteni és hazahozni a marsi talajból vett mintákat – írja az Engadget.

Az Airbus angliai fejlesztőcsapata azért is kaphatta meg a feladatot, mert ők dolgoznak az európai-orosz ExoMars misszió marsjáróján is, amely a tervek szerint 2020-ban indulhat a Marsra. A most tervezett eszköz viszont egy másik, szintén 2020-as indulású marsjáró, a NASA által üzemeltetett Mars 2020 társa lenne, az ez által gyűjtött és hátrahagyott minták visszahozása lenne a küldetése.

A Mars 2020 a tervek szerint 30 különböző mintát fog előkészíteni és a bolygó különböző pontjain hátrahagyni, ezeket kell majd összeszednie a 2026-os indulással tervezett járműnek. Elvileg képes lesz távolról érzékelni a mintákat, önállóan odanavigálni, egy robotkarral felvenni a csomagokat, majd biztonságban megőrizni és végül hazaszállítani azokat.

A marsjáró viszonylag kicsi, 130 kilogramm lesz, és a tervezést nehezíti, hogy nemcsak nagy távolságokat kell majd megtennie, de viszonylag nagy autonómiával fog üzemelni, az útvonalait is maga tervezi majd meg. A 150 naposra tervezett mintabegyűjtés végén pedig vissza kell találnia a rakétához, amellyel érkezett, hogy átadja neki a mintákat. Ezután a rakéta juttatja el azokat egy bolygó körüli pályán keringő másik szondához, amely visszahoz mindent a Földre. A rakéta indulását a tervek szerint le is filmezné a marsjáró, így ez lenne az első felvétel egy Marsról induló rakétáról.

Hogy mindez ebben a formában meg is valósulhat-e, az még kérdés, azon fog múlni, hogy a terveket az ESA vizsgálatai megvalósíthatónak ítélnek-e.

Rovatok