Index Vakbarát Hírportál

Épp hogy csak bevezetett egy új funkciót az Apple, máris kiderült, hogy lehet megkerülni

2018. július 10., kedd 15:45

Az Apple csak hétfőn, az iOS mobil operációs rendszere 11.4.1-es verziójával élesített egy új funkciót, amelynek köszönhetően elvileg nehezebb feltörni az iPhone-okat, de egy biztonsági cég máris talált egy elég egyszerű módszert a szigorítás megkerülésére – írja az Engadget.

Az USB Korlátozott Mód lényege, hogy csak akkor enged hozzáférést a telefonhoz a Lightning portján keresztül, ha a készüléket kevesebb mint egy órája oldották fel utoljára. A hozzáférés időkorlátjával azokat az USB-s eszközöket akarja ellehetetleníteni az Apple, amelyeket a hekkerek mellett jellemzően a hatóságok is használnak az elkobzott, de kóddal védett iPhone-ok feltörésére.

Az ElcomSoft nevű biztonsági cég azonban máris bejelentette, hogy simán meg tudták kerülni az új korlátozást. A módszerük meglehetősen egyszerű – a másik oldalról nézve elég nagy hibát hagytak a funkcióban az Apple mérnökei. Az egyórás számlálót ugyanis lenullázza, ha bizonyos kiegészítőket, akár egy egyszerű adaptert dugunk a telefonra, így ha az illetéktelen kezekbe kerül, könnyen ébren tartható.

Ezt a trükköt még az Apple saját kiadású, 39 dolláros Lightning-USB kameraadapterével is sikerült eljátszania, és úgy tűnik, a rendszert az se zavarja, ha az adott kiegészítőt még soha nem használták korábban a mobillal. 

Egy hónapja mi is megírtuk, hogy amerikai lapértesülések szerint már a funkció bevezetése előtt sikerült azt megkerülniük azoknak a cégeknek, amelyeknek az eszközei ellen az újítás irányult. A legismertebb ilyen cég a Grayshift, amelynek a belső levelezését megszerző Motherboard akkor azt írta, a GrayKey nevű eszközüket már előre sikerült felkészíteniük a korlátozás megkerülésére – hogy milyen módszerrel, arról akkor nem szóltak a hírek.

(Borítókép: Carl Court / Getty Images)

Rovatok