Index Vakbarát Hírportál

Lefagyott az Apple kínai cenzúrájától az iPhone

2018. július 11., szerda 14:43

Az Apple 2017-ben építette bele az iOS mobilos operációs rendszerbe azt a funkciót, amely biztosította, hogy ha a rendszert földrajzilag Kínára állították, akkor eltüntette az emojik közül a Kína által független államként el nem ismert Tajvan zászlaját. De mint most kiderült, egy baki miatt a dolog elég rosszul sült el – írja az ITcafé.

Patrick Wardle biztonsági kutató – korábban NSA-alkalmazott – egy tajvani barátja kérésére nézett utána egy problémának: az illető iPhone-ja minden esetben összeomlott, amikor a tajvani zászlót kereste:

Wardle a vizsgálata során megállapította, hogy programozási hibáról van szó, és bizonyos esetekben – nem mindig – a hiba valóban az operációs rendszer összeomlását okozza: az iOS nem hiányzóként kezeli a tajvani zászlót, hanem érvénytelen inputként.

Ez persze vicces, az érintetteknek meg bosszantó, de az esetnek ezen túlmenően biztonsági kockázata is van: az elvi lehetősége megvolt annak, hogy a telefonokat távolról bárki leállíthassa ideiglenesen, ha egy tajvani zászlót tartalmazó üzenetet küld a felhasználónak.

Wardle tájékoztatta az Apple-t felfedezéséről, és a vállalat a hét elején kiadott rá egy javítást rá.

A fenti teszt képe alapján egyébként az eset a gyakorlatban valahogy így nézhetett ki:

Rovatok