Index Vakbarát Hírportál

Magyarország kiemelt 5G-ország lehet

2018. július 23., hétfő 18:24

 Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy az 5G egyik kiemelt országa legyen – mondta Vittorio Colao, a Vodafone Csoport vezérigazgatója újságíróknak hétfőn, Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követően egy budapesti háttérbeszélgetésen  Kijelentette azt is, hogy a magyar Vodafone nem eladó – írja az MTI.

Colao szerint a miniszterelnökkel a Liberty-tranzakció volt az egyik kiemelt téma. A brit Vodafone Csoport 18,4 milliárd eurós tranzakció során megvásárolja a Liberty Global magyar, német, cseh és román leányvállalatait, így a Magyarországon 1,8 millió háztartást kiszolgáló kábel- és szélessávú internetszolgáltatót, a UPC Magyarországot is. A vezérigazgató így a legfontosabb feladataik közé sorolta a UPC-akvizíciót, amely során integrálják a céget, akárcsak Németországban és a többi érintett országban is.

A tranzakció 2019-ben várható lezárása után – amelyhez még az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges – a Vodafone Magyarország piaci részesedése a mobilpiacon várhatóan 25 százalékos, a vezetékes szolgáltatásokban 24 százalékos, a kereskedelmi tévézés piacán pedig 19 százalékos lesz – mondta Colao.

Második legfontosabb feladatnak a vezérigazgató a magyarországi 5G hálózat fejlesztését-kiépítését és pilot-projektek indítását nevezte. Azt mondta, a hétfői parlamenti megbeszélésen azt javasolta Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, hogy közös kutatási területet alakítsanak ki egyetemek és kisvállalkozások részvételével, ahol 5G fejlesztéseket-szolgáltatásokat tesztelhetnek. Az 5G 2020 második felében indulhat el.

A cégvezér közölte, hogy nem adják el a Vodafone-t a következő 1-2 évben, a magyar Vodafone nem eladó. Ő viszont október elsejével távozik a cég éléről.

A Vodafone mintegy 3200 alkalmazottat foglalkoztat a budapesti központjában, a fővárosban lévő nemzetközi szolgáltató központjában és a miskolci ügyfélszolgálati központban.

Rovatok