Index Vakbarát Hírportál

A Google új szintre emeli a helyesírás-ellenőrzést

2018. július 26., csütörtök 09:08

Az idei, július 24-én megtartott Cloud Next konferencián a Google bejelentette, hogy új szövegminőség-javító funkciókkal bővítik ki a cég szolgáltatásait: a Docs-t, a Gmailt és a Hangouts-t. 

A Smart Compose nevű funkció a szövegszerkesztők helyesírás-ellenőrzőjéhez hasonlóan kijavítja a leírt szöveget. A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy ha leírunk egy szöveget, a Google mesterséges intelligenciára épülő algoritmusa automatikusan korrekciós javaslatokat tesz majd. Csakhogy a Smart Compose nem a helyesírásunkat, hanem a szöveg minőségét fogja ellenőrizni.

David Thacker, a G Suite szolgáltatásokért felelős alelnök szerint ők máshogy közelítik meg a problémát, mint a rosszul írt szavakat hullámos piros vonallal aláhúzó Microsoft Word. A Google algoritmusa nyelvtani javaslatokat fog tenni. Vagyis például nem franciáról fog angolra fordítani, hanem pongyola angolról irodalmi angolra.

Mivel a rendszer egy gépi tanulással dolgozó mesterséges intelligenciára épül, az eszköz megbízhatósága folyamatosan javulni fog, akárcsak a Google Translate esetében, ahol a felhasználói visszajelzések teszik egyre precízebbé a fordítóprogramot.

A Smart Compose a következő hetekben lesz elérhető, először a Gmail felhasználóinak.

(Quartz)

Rovatok