Index Vakbarát Hírportál

Tíz év múlva olyan idő lesz, mint 3 millió évvel ezelőtt

2018. december 11., kedd 06:36 | aznap frissítve

A földi klíma 2030-ra a 3 millió évvel ezelőtti időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani. Ha a szén-dioxid-kibocsátás a mostani szinten marad, akkor 2150-re a Földön olyan időjárási viszonyok fognak uralkodni, mint az első emlősök kifejlődésének idején 50 millió éve – állítja egy tanulmány, amely az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg. Látványos változások felé tartunk rendkívül rövid belül, mondta Jack Williams, a wisconsini egyetem klimatológusa.

A mintegy 5 millió évvel ezelőtt kezdődött és 2,5 millió évvel ezelőtt véget ért pliocén közepén, vagyis hozzávetőleg 3 millió éve száraz és meleg éghajlat volt uralkodó.


Williams, a tanulmány társszerzője, az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: mivel a jégsapkáknak hosszú idő kell, hogy felolvadjanak, Grönland még nem válik zölddé a következő évszázadban, s az óceánok szintje sem fog megemelkedni 18 méterrel ez idő alatt.

A gyors felmelegedés azonban több olyan fajt készületlenül fog érni, amelyek millió évekig tartó folyamat eredményeként fejlődtek jelenlegi formájukba. Számos faj el fog tűnni – figyelmeztetett Williams.

Rovatok