Index Vakbarát Hírportál

Tönkreteszi a gyerekek tüdejét az autók kerekéről leváló műanyag

2019. június 10., hétfő 11:40

Káros lehet a gyermekek tüdejének fejlődésére az autók abroncsáról leváló mikroműanyag - állapította meg a londoni King's Collage legújabb kutatása, írja az Independent

Frank Kelly, a King's Collage professzora elmondta: az teljesen új felfedezés, hogy az autók fékbetéteinek bizonyos összetevői a gumiabroncsokból származó mikroműanyagokkal együtt irritációs reakciót okoznak a tüdőben, ami hosszútávon káros az egészségünkre.

A modern autóabroncsok nagyjából 50 százalékban műanyagból készülnek.

A kutatás ezenkívül arra jutott, hogy a járművek sokféle károsanyag kibocsátásával járulnak hozzá a légszennyezéshez, ideértve a kipufogógázokat, a gumit és a fékport is.

50 észak-londoni kisiskolást vizsgálva pedig azt is megállapították a kutatók, hogy a Lordship Lane Általános Iskola diákjai gyulladáskeltő szennyezésnek, magas nitrogén-dioxid szintnek vannak kitéve az iskolában.

A gyermekek tüdejét különböző intézkedésekkel lehetne megvédeni az autók által is szennyezett városi levegőtől. A kutatás javasolja például, hogy az iskolák köré ültessenek sövényt, tegyenek szűrőhálót az ablakokra és szereljék fel légtisztító berendezésekkel az osztálytermeket azért, hogy csökkentsék a nitrogén-dioxid szintet.

Rovatok