Index Vakbarát Hírportál

A Csendes-óceánba zuhan a Nemzetközi Űrállomás

2022. február 3., csütörtök 19:47

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) a Csendes-óceánba zuhan 2030 után a többi leselejtezett műhold és űrszemét mellé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A Nemzetközi Űrállomás 2030-ig folytatja működését. Ezt követően elindul vízi temetőjébe, a Csendes-óceán civilizációtól legtávolabb eső pontjára – idézte a Guardian az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közleményét.

Az űrállomást több mint harminc évvel az 1998-as fellövése után 2031 januárjában letérítik pályájáról, és amikor elhagyja, elkezdődik a látványos zuhanása, amely végén vízbe csapódik a Nemo-pontnál.

A Nemo-pont nagyjából 2700 kilométerre van a szárazföldtől, és kiszolgált űrállomások, régi szatellitek és más, ember által alkotott űrszemét temetőhelyeként ismert – számolt be az MTI.

Az űrtemetőt környező, a megközelíthetetlenség óceáni végpontja vagy a dél-csendes-óceáni lakatlan terület néven is emlegetett régiót az emberi tevékenység teljes hiánya jellemzi. A lehető legtávolabbi hely az emberi civilizációtól 

– írja a NASA.

A hivatal úgy tervezi az űrkutatást a jövőben, hogy kereskedelmi űrhajókon vásárol teret és időt tudós űrhajósainak. A tudományos eredmények ünneplése mellett az űrállomás jelenleg

a Föld-közeli pályán folyó kereskedelmi jövő megalapozásával foglalkozik

– hangsúlyozta Robyn Gatens, az ISS igazgatója.

A NASA becslése szerint az űrkutatás áthelyezésével az űrállomásokról kereskedelmi űrjárműveken bérelt helyekre egyedül a 2031-es évben 1,3 milliárd dollárt (405 milliárd forintot) takarítanának meg. Az összeget a NASA távoli űrbe irányuló projektjeire lehetne fordítani, ami távolabbi és gyorsabb kutatást tenne lehetővé.

A nagyjából amerikaifutball-pálya méretű ISS 90 percenként kerüli meg a Földet, és 2000 novembere óta folyamatosan tartózkodnak rajta űrhajósok.

Eredetileg 15 évre tervezték a működését, de a NASA jelentése szerint erősen bíznak abban, hogy élettartama még meghosszabbítható 2030 végéig.

1971 óta csaknem 300 darab űrhulladék, köztük legalább öt űrállomás zuhant a vízbe a Nemo-pont környékén, többségük amerikai vagy orosz eredetű volt – írta egy jogi szakfolyóirat, amely az űrhulladék-lerakó környezeti hatásait vizsgálta.

Rovatok