Index Vakbarát Hírportál

Az úszóház a jövő, ha bírja a hullámzást

2022. március 3., csütörtök 21:07

Ahogy a tengerszint emelkedik, és a viharok megduzzasztják a vizeket, az úszó lakóházak árvízvédelmet is jelenthetnek a part menti közösségek számára. A földhiányos, de sűrűn lakott Hollandiában az ilyen lakások iránti kereslet meredeken emelkedik, úgyhogy a holland jogalkotók azon fáradoznak, hogy megújítsák a területrendezési törvényeket, megkönnyítendő az úszóházak építését.

Az elmúlt évtizedben épült holland úszóházak és közösségeik nagyobb projektek mintájául szolgálnak nemcsak európai országokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Norvégiában, hanem Francia Polinéziában és a Maldív-szigeteken is, ahol az Indiai-óceán tengerszint-emelkedése mára komoly egzisztenciális veszélyt jelent.

Egy lebegő ház bármilyen partvonalon megépíthető, és a víz felszínén maradva képes megbirkózni az emelkedő tengerszinttel vagy az eső okozta árvizekkel. A könnyen kiköthető és áthelyezhető lakóhajókkal ellentétben az úszó otthonok parthoz rögzítettek, acéloszlopokra épülnek, és csatlakoznak a helyi csatornarendszerre és elektromos hálózatra. 

Szerkezetileg hasonlóak a szárazföldön épült házakhoz, csak pince helyett egy betontest van alattuk, ami ellensúlyként működik, így stabilok maradhatnak a vízben. Hollandiában gyakran előregyártott, négyzet alakú, háromszintes sorházakról van szó, amelyeket hagyományos anyagokból, például fából, acélból és üvegből raknak össze a helyszínen.

A 2003-ban alapított, Waterstudio nevű holland építésziroda csak úszó épületeket tervez, vezetője, Koen Olthuist állítja, hogy az úszó otthonok legnagyobb előnye a technológia. Az általa tervezett házakat 65 méter mélyen földbe ásott oszlopok tartják, és ütéselnyelő anyagok burkolják, hogy csökkentsék a hullámok destabilizáló mozgását. 

A házak kismértékben megemelkednek, amikor a vízszint nő, és leereszkednek, mikor csökken.

Amszterdamban, amelynek csatornáin csaknem 3000, hivatalosan bejegyzett lakóhajó található, már több százan választották lakhelyül a vízen lebegő házakat, és a szám folyamatosan nő.

Rotterdamban található Európa legnagyobb kikötője, de a világ legnagyobb úszó irodaháza is, valamint egy úszó farm, ahol a teheneket robotok fejik, és tejtermékekkel látják el a helyi élelmiszerboltokat. A rotterdami kikötő Floating Pavilionja napenergiával működő rendezvényterem, konferencia- és kiállítótér, ami 2010-ben épült. Áthidalja a szakadékot a kikötő és a város, a szárazföld és a víz között. Az áthelyezhető, úsztatható építmény jó példája a fenntartható innovációnak, a környezethez való alkalmazkodásnak. 

Az úszó épületekre szakosodott holland cégeket külföldről is elárasztják megrendelésekkel. A Blue21 egy úszó épületekre szakosodott technológiai vállalat, ami jelenleg a Balti-tengeren tervez úszó szigeteket. 

A fejlesztés 50 000 embernek adna otthont, és csatlakozna egy magánfinanszírozású, 15 milliárd eurós, víz alatti vasúti alagúthoz, amely Helsinkit és Tallinnt kötné össze.

A projektet Peter Vesterbacka finn befektető és vállalkozó támogatja.

Az úszó otthonoknak megvannak a maguk megszokást igénylő sajátosságai. Az erős szél és az eső vagy akár a nagy tengerjáró hajók elhaladása is megingathatja az épületeket.

A holland Space & Matter cég által tervezett Schoonschip 30 házból áll, és egy egy rövid kompútra van Amszterdam központjától, ahol a lakosok nagy része dolgozik. A közösség tagjai szinte mindent megosztanak egymással, a bicikliket, az autókat és a helyi gazdáktól vásárolt élelmiszereket. 

Minden épület saját hőszivattyúval működik, tetejük egyharmadát zöldfelületek és napelemek borítják.

Az egyik lakos, Siti Boelen azt meséli, amikor beköltözött, viharos időben kétszer is meggondolta, hogy elindul-e a harmadik emeleti konyhába, ahol már nagyon érezhető volt a tenger mozgása.

Az úszóházak nagy jövő előtt állnak, de további infrastruktúrát és munkát igényelnek az elektromos hálózathoz és a csatornarendszerhez való csatlakozás terén, valamint azoknak a speciális vízálló vezetékeknek a kidolgozásában, amelyek a magasabban fekvő települési szolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz szükségesek.

(Borítókép: Úszóházak Hollandiában. Fotó: Paulo Amorim / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok