Index Vakbarát Hírportál

Az 5G után érkezik a 6G is

2022. június 23., csütörtök 17:59

A 6G technológia kihívásai és üzleti lehetőségei, a világ első távközlési hálózata a Holdon, ipari metaverzum – többek között erről volt szó a balatonfüredi BME Tudáscentrumban megtartott Innovációs Nap és Kompetenciavásáron.

A kétnapos rendezvény keynote előadója Thierry Klein volt, a Nokia Bell Labs 9 Nobel-és 8 Turing díjjal jutalmazott elnöke. Klein a munkatársaival együtt jelenleg a 6G területén végez kutatásokat, valamint a NASA-val dolgoznak az első, Holdon létrehozott távközlési hálózat megvalósításán. A kommunikáció, az ipar és a szolgáltatások jövője a 6G, amely várhatóan 2030-ra köszönt be – közölte Klein. Az emberi és digitális kommunikáció hatékonyságának növelése mellett kiemelt szerepet kap a fizikai aktivitások elemzése és befolyásolása is. 

Ezek az autonóm, hibrid technológiák alapjaiban változtatják meg az ipar jövőjét azzal, hogy folyamatosan monitorozni és fejleszteni tudják a fizikai aktivitások hatékonyságát. A következő ipari forradalom a küszöbön áll, amelynek célja a termelékenység, a biztonság és a fenntarthatóság növelése

– tette hozzá.

„A Műegyetem innovációs ökoszisztémájának sikeres kialakításához és működtetéséhez nagy mértékben hozzájárult a Kompetencia Központ létrehozása és a Nemzeti Laboratóriumok Program elindítása. Emellett kiemelt hangsúlyt helyeztek az iparjogvédelemre és a startupok támogatására is, melyek tovább erősítik az ipari szereplők és az egyetem közötti együttműködéseket” – olvasható a Műegyetem közleményeben.

„Egyetemünk a hazai felsőoktatási rangsorokban második helyen áll, nemzetközi szinten pedig az első legjobb 2-5 százalékban van. Ez köszönhető annak, hogy a BME képes dinamikusan reagálni az innovációs kihívásokra, egyetemünkön olyan új szakok indultak az ipari igények hatására, mint az űrmérnök vagy az autonóm járműirányítás mérnöki szakok” – hangsúlyozta beszédében Czigány Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

Rovatok