Index Vakbarát Hírportál

Aranyáron kelt el az Apple egyik legelső számítógépe

2022. december 17., szombat 16:37

Egy aukción lehetett licitálni az Apple egyik legelső számítógépére, amit még a 70-es években dobtak piacra. Ugyan akkor még nem kelt el belőle annyi, mint a cég jelenlegi termékeiből.

A Sun információi szerint nemrég egy bostoni aukciósház ütött nyélbe egy nagy üzletet, amelynek tárgya az Apple egyik legelső számítógépe volt, ami az Apple-1 szériához tartozott. Ezen gépek Steve Jobs és Steve ’Woz’ Wozniak nevéhez fűződnek, és még 1976-ban dobták őket a piacra. Bár Jobs és Wozniak eredetileg csak egy alaplapnak tervezte, magyarul egy kiegészítőnek szánta, amit az elektronika ördögei tudnak hasznosítani. Végül továbbvitték a projektet, és beépítették számítógépekbe.

Az Apple-1 számítógépből egyébként csak kétszázat gyártottak, amiből 175-öt tudtak végül eladni, így különösen nagy ritkaság, ha valakinek a tulajdonában van egy ilyen gép. A bostoni aukciósház által kalapács alá került Apple-1 ráadásul működőképes állapotban is van. A kikiáltási ára 350 ezer dollár, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 134 millió forint volt, azonban egy licitálónak köszönhetően végül 442 ezer dollárért, vagyis 169,3 millió forintért kelt el. A géphez többek között kezelési útmutató is járt, ami egy ennyire régi számítógép esetében nem hátrány.

Ez nemcsak a korai számítástechnikai vívmányok csodája, hanem a mai világ egyik legsikeresebb vállalatát is elindította

– mondta az RR aukciósház vezetője, Bobby Livingston.

(Borítókép:  Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok