Index Vakbarát Hírportál

Fizetős lesz a Citromail

2023. február 7., kedd 13:44

A Citromail norvég tulajdonosa, a Fjordmail International úgy döntött, hogy a jelenleg még ingyen használható e-mail-küldő rendszer fizetőssé válik.

A felhasználóknak már küldtek tájékoztatást arról, hogy a tulajdonos milyen átalakításokat tervez a közeljövőben. Kiderült, hogy megváltozik az internetes levelező szolgáltatás felülete, továbbá a mögöttes infrastruktúrában is lesznek módosítások.

A tervek szerint február végétől reklámmentes lesz a Citromail. A kezelőfelület teljesen megújul, így az asztali böngésző mellett már mobilról is elérhetővé válik, és mindezekkel együtt megszüntetik a jelenlegi mobilalkalmazásokat. Ugyancsak február végétől minden felhasználó postafiókjában 10 GB-nyi tárhelyet biztosítanak. Nyilvánosságra került az is, hogy a Citromail háttérrendszere teljesen új szerverre költözik – közölte a HWSW informatikai hírmagazin.

Az e-mail-küldő szolgáltatás tavasztól előfizetésesé válik, a havi díj 1999 forint lesz negyedéves vagy éves előfizetés választása esetén.

Az átalakítás sok ezer felhasználót hozhat kényszerű döntés elé: marad, és fizeti a havi díjat, hogy megszokott e-mail-címét továbbra is használhassa, vagy átköltözteti a fiókját más ingyenes szolgáltatóhoz.

Rengeteg inaktív fiók kikerülhet a rendszerből

Az előfizetéses szolgáltatást mindenkinek aktiválnia kell, erre április 12-ig lesz lehetőség. Az értesítőben arról nem tesznek említést, hogy mi történik akkor, ha valamelyik felhasználó ezt a határidőt elszalasztja. A portál szerint ebben az esetben valószínűleg a hozzáférés elérhetetlenné válik, a fiók teljes tartalmát pedig törlik. Ezzel a szolgáltató várhatóan rengeteg inaktív fiókot tud eltávolítani a rendszerből, ami az új konstrukcióval érkező jelentősen megnövekedett tárterület miatt egyébként is kézenfekvő lépésnek tűnik.

A portál szerint kérdéses, hogy a változtatások után marad-e egyáltalán számottevő felhasználói bázis a Citromailnél, amikor a fenti szolgáltatásokat tucatnyi nemzetközi e-mail-platformtól bárki megkaphatja ingyenesen.

(Borítókép: Zöld Fanni / Index)

Rovatok