Index Vakbarát Hírportál

Veszélyesek lehetnek egyes windowsos programok, érdemes átnézni gépeinket

2023. május 21., vasárnap 07:53

Lassítják, sőt akár biztonsági kockázatot okoznak bizonyos régi Windows alkalmazások. Egyes programok kémkedhetnek a felhasználó után, és kriptobányászatra használhatják erőforrásait. Mutatjuk, mely programokat lehet azonnal törölni.

Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az elavult szoftverek 

értékes tárhelyet foglalhatnak el a gépen, lassíthatják azt, valamint kémkedhetnek a felhasználó után, és kriptobányászatra használhatják erőforrásait. Továbbá vírusokat is beengedhetnek a SZÁMÍTÓGÉP rendszerébe.

PCWorld listába szedte azokat a programokat, amelyek veszélyesek lehetnek a Windowsra, és amelyeket érdemes minél előbb letörölni a gépről:

1. Adobe Flash Player, Shockware Player, Silverlight

A programban rengeteg olyan biztonsági rés van, amelyeket a fejlesztők nem tudtak kijavítani, épp ezért érdemes azonnal törölni azt. Ha például a Silverlight telepítést kér, könnyen lehet, hogy valójában éppen egy kártevő akar átverni.

2. Java

Habár egy-egy webes szolgáltatás vagy program még igényelheti a Javát, azonban mára gyakorlatilag nincs szükség rá. A program régebben súlyos biztonsági réseket nyitott a gépeken, mára viszont ezeket kijavították, így a Java nem veszélyes. Ettől függetlenül érdemes törölni, ugyanis feleslegesen foglalhatja a tárhelyet.

3. Quicktime

Ez a program az Apple lejátszószoftvere, ami MacOS-gépen még hasznos lehet, viszont a windowsos rendszereken 2016 óta nem frissült, vagyis „halottnak” tekinthető. Érdemes megszabadulni a programtól, ugyanis a mérnökök több biztonsági rést is felfedeztek benne. 

4. uTorrent

A uTorrent egy népszerű torrentkliens, amit mind a mai napig sokan használnak. Azonban a program meglehetősen veszélyes, ugyanis megbízhatatlan. 2015-ben például bebizonyosodott, hogy titokban kriptót bányászott a felhasználóktól. 

5. Toolbarok, böngészőkiegészítők, gyártói programok

Telepített Windowsszal rendelkező laptopokon gyakori, hogy a gyártók hasznosnak vélt programokkal terhelik a rendszert. Ezek nagy része azonban teljesen felesleges, és általában rossz hatással van a gép teljesítményére.

A portál hangsúlyozza, ha valaki nem biztos abban, hogy mit lehet törölni, és mit nem, akkor érdemes a Should I Remove It? szolgáltatást használni, valamint a PC World Plus/Max felület Segélyvonal szolgáltatásán szakemberek segítségét kérni.

Rovatok