Index Vakbarát Hírportál

Japán szigorítana a mesterséges intelligencia fejlesztésén

2024. március 19., kedd 06:16

A japán kormány azt fontolgatja, hogy jogilag kötelező érvényű szabályozást vezet be a mesterségesintelligencia-rendszerek fejlesztői számára, hogy biztosítsa a dezinformáció és egyéb kockázatok ellen irányuló intézkedések végrehajtását.

A japán kormány azt tervezi, hogy összehív egy mesterségesintelligencia-szakértői tanácsot, és fontolgatja, hogy beépíti a június környékén összeállítandó gazdasági és költségvetési iránymutatásokba a kötelező érvényű szabályozást a mesterséges intelligencia fejlesztői számára – írja a Kyodo News.

Japán hamarosan közzéteszi a 10 alapelvet felsoroló iránymutatást, köztük az emberközpontúságot és a mesterséges intelligencia biztonságos használatát.

A mesterséges intelligencia magas kockázatú területeken történő felhasználásában részt vevő vállalatoknak belső vagy külső biztonsági ellenőrzéseket kell majd végezniük, és meg kell osztaniuk a kockázatértékeléseket a kormánnyal.

A kormány által kijelölt fejlesztőket is felkérik, hogy jelentsenek nekik vagy harmadik félnek a megfelelőségi státuszukról. Meg nem felelés esetén a kormány jelentést kérhet vagy helyszíni ellenőrzést végezhet, valamint bírságokat és egyéb szankciókat szabhat ki a jogsértésekért.

Az Európai Parlament e hónap elején fogadta el a világ első átfogó mesterséges intelligenciáról szóló törvényét, amely várhatóan 2026-tól lép hatályba, és a jogsértések esetén jelentős bírságokat szab ki.

Rovatok