Index Vakbarát Hírportál

Mássza meg velünk a Mount Everestet a fotelből!

2024. július 15., hétfő 12:53

Egy olyan videót készített a DJI a legújabb drónjával, amelyen keresztül megtapasztalhatjuk a világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítását otthonról, a fotelünkből. Persze a mínusz 20 fokos hőmérsékletet, a hónapokig tartó felkészülést és a többmilliós költségeket megspórolhatjuk, de így is végigkövethetjük a hegymászók útját az alaptábortól a csúcsig, és körülnézhetünk a világ tetejéről.

Amint arról a DJI hivatalos YouTube-csatornája beszámolt, a neves dróngyártó figyelemre méltó teljesítményt ért el azzal, hogy a DJI Mavic 3 Pro drónjukkal végigrepülték a Mount Everest teljes mászási útvonalát, és elképesztő, 8848 méteres magasságban értek fel a csúcsra. A drón útja a körülbelül 5300 méter magasan fekvő Everest-alaptáborban kezdődött, és ugyanazt az ösvényt követte, amelyet a hegymászók is használnak a feljutáshoz. A videó bemutatja a drón haladását a különböző táborokon keresztül:

Ahogy a drón átlépte a 8000 méteres magasságot, belépett abba a magasságba, amelyet a hegymászók „halálzónának” neveznek. Ez a terület a rendkívül oxigénszegény levegőjéről és az ilyen magasságban való hosszabb tartózkodással járó nagy kockázatokról ismert. A drón folytatta a „mászást”, és felvételeket készített a következő nevezetes pontokról is:

Technikai kihívások

Egy fogyasztói drón ilyen extrém magasságokban történő repülése jelentős technikai kihívásokat jelent. Bár a cég nem erősítette meg a konkrét módosításokat, feltételezések szerint mind a hardver, mind a szoftver módosítására szükség lehetett a bravúr eléréséhez. A videó egyik kommentelője egy idevágó kérdést tett fel: „Várj, azt hittem, a maximális felszállási magasság 6000 méter.” Ez rávilágít ennek a teljesítménynek a rendkívüli jellegére, mivel messze meghaladja a fogyasztói drónok tipikus működési határait.

Gyanítható, hogy a cég egyrészt eltávolította a magasságkorlátozót, másrészt talán lehetővé tette a drón propellereinek gyorsabb pörgését, hogy alkalmazkodjon a fenti levegőhöz ilyen nagy magasságban, és elegendő felhajtóerőt biztosítson a drónnak ahhoz, hogy átrepüljön a Mount Everest csúcsa felett.

A drón főbb jellemzői szerint háromkamerás rendszerrel dolgozott, megújult kamerával, 43 percesre duzzasztott üzemidővel, 360 fokos akadályérzékeléssel és továbbfejlesztett RTH- (Return to Home) technikával, tehát automatikusan megtervezi a legbiztonságosabb és legrövidebb utat vissza a kiindulópontra.

Rovatok