Index Vakbarát Hírportál

Egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos állást utasított vissza Scarlett Johansson

2024. július 23., kedd 12:41

Scarlett Johansson visszautasította az OpenAI állásajánlatát, mert ez ellentétes lenne az alapértékeivel, emellett pedig furcsának is találta a gyermekei számára. A vállalat legújabb rendszerében használt hang kísértetiesen hasonlít a színésznő hangjához, azonban a techcég szerint a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Scarlett Johansson visszautasította az OpenAI által ajánlott állást, amelyben hangját adta volna a ChatGPT 4.0 rendszernek – írja a Fox News.

Johansson kifejtette, hogy ez ellentétes lenne az alapértékeivel, és aggódik az AI-technológia jövőbeli következményei miatt. Emellett a gyermekei reakcióit is figyelembe vette, hiszen furcsának találnák, ha édesanyjuk hangja egy mesterséges intelligencia rendszerében szerepelne.

A színésznőt az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altmann kereste meg, amikor kiderült, hogy a hangja kísértetiesen hasonlít az OpenAI által kifejlesztett Sky névre hallgató rendszer hangjához. Scarlett Johansson meglepődött és dühös lett, hiszen úgy érezte, hogy a hang hasonlósága szándékos volt, ami a 2013-as A nő című filmben játszott szerepére utal.

Johanssonék gyermekeinek reakciója is közrejátszott a döntésében, hiszen nem akarták, hogy furcsának találják, hogy édesanyjuk hangja egy mesterséges intelligencia rendszerében szerepel. Johansson emellett fél az AI-technológia által hozott bizonytalanságtól és annak következményeitől.

Az OpenAI májusban indította el a ChatGPT-t, amelyben egy „Sky” nevű, Johanssonéhoz hasonló hang szerepelt. A színésznő szerint a vállalat vezérigazgatója is célozgatott arra, hogy az általuk gyártott hang az ő mása, mivel egy X-bejegyzésben annyit posztolt: „her” (A nő).

Scarlett Johansson jogi csapata levelet küldött az OpenAI-nak, hogy magyarázatot kérjenek arra, hogy hogyan került a hangja az AI-technológiájukba. A vállalat álláspontja szerint a hang nem Johanssoné volt, és nem is állt szándékukban az ő hangjához hasonló hangot alkotni.

Sky hangja nem Scarlett Johanssoné, és soha nem is állt szándékában hasonlítani az övére. A Sky hangja mögött álló szinkronszínészt még azelőtt castingoltuk, hogy bármilyen kapcsolatfelvétel történt volna Johansson kisasszonnyal. Scarlett Johansson iránti tiszteletből szüneteltettük Sky hangjának a használatát termékeinkben. Sajnáljuk, hogy nem kommunikáltunk jobban

– írták a közleményükben.

Rovatok