Index Vakbarát Hírportál

Korlátozásokat vezet be a Youtube

2024. szeptember 6., péntek 19:33

A YouTube korlátozza bizonyos egészségügyi és fitneszvideók ajánlását a tinédzserek számára, beleértve azokat is, amelyek bizonyos testalkatú embereket „idealizálnak”.

A BBC közlése szerint a YouTube azt állítja, a 13-17 éves felhasználók továbbra is rákereshetnek majd, és meg is tekinthetnek fitnesszel kapcsolatos tartalmakat,

de nem ösztönzik őket hasonló videók ismételt megtekintésére.

Azért tették meg ezt a lépést, mert attól tartanak, hogy az ilyen videók ismételt megtekintése miatt a fiatalok „negatív hiedelmeket” alakíthatnak ki a saját testükről. A téma szakértői pozitívan üdvözölték a változást, de azt mondják, hogy ez a téma szélesebb körű diskurzust érdemelne.

 A YouTube algoritmusa általában hasonló tartalmakat ajánl a felhasználóknak, ha befejeztek egy adott videót, és a kapcsolódó videókat is megjeleníti az oldalon. A platform azt állítja, hogy a tizenévesek számára a továbbiakban a következő típusú videók nem lesznek felajánlva: 

A YouTube közölte, hogy az intézkedések meghozatalára azt követően került sor, hogy az Ifjúsági és Családügyi Tanácsadó Bizottság megállapította, hogy

a tizenévesek a felnőtteknél nagyobb valószínűséggel alakítanak ki negatív hiedelmeket magukról, ha az általuk online fogyasztott tartalmakban az ideális normákkal kapcsolatos ismételt üzeneteket látnak.

A felkínált videók korlátozására azonban csak akkor lesz lehetőség, ha a felhasználó bejelentkezett a YouTube-fiókjába - és ha pontos születési dátummal regisztrált, mivel a platform nem ellenőrzi automatikusan a hozzá csatlakozó új felhasználókat.

„Nem csak a megjelenés miatt kellene végezni”

Az új felhasználóknak azonban legalább 13 évesnek kell lenniük, és ha gyanú merül fel arra, hogy hamis életkort adtak meg, igazolniuk kell azt, ha ez nem sikeres, akkor pedig hozzáadni a fiókhoz egy szülőt vagy gondviselőt, ezeknek az elmulasztása a fiók letiltását vonja maga után.

Dr. Petya Eckler, a Strathclyde Egyetem vezető oktatója, aki a testkép és a közösségi média kapcsolatát tanulmányozza a BBC-nek azonban azt mondta, hogy ennél többet kell tenni.

Ennek együtt kell járnia a fittségről és az egészségről szóló szélesebb körű vitával a családokban, és azzal az elképzeléssel, hogy a testmozgás nagyszerű módja az általános egészségünk és jólétünk javításának, és nem csak a megjelenés miatt kellene végezni.

Ezen kívül a szülők számára új lehetőségeket is bevezetnek YouTube-on, amelyekkel  nyomon követhetik gyermekeik tevékenységét a platformon. A szülők összekapcsolhatják fiókjaikat a háztartásukban élő tinédzserek fiókjaival, hogy láthassák a feltöltéseiket, feliratkozásaikat és hozzászólásaikat, és e-maileket kapjanak, ha videókat töltenek fel vagy élő videót (livestream) indítanak.

Májusban az Ofcom felszólította a technológiai cégeket, hogy alakítsák át algoritmusaikat, hogy a gyerekeket távol tartsák az általa „mérgezőnek” nevezett tartalmaktól.

Rovatok