Index Vakbarát Hírportál

Hackereket toboroz a Pentagon

2009. április 22., szerda 10:30 | aznap frissítve

A saját hálózatának sebezhetőségeit szeretné feltérképezni az amerikai kormány. Miután kínai és orosz támadók törtek be az elektromos rendszert felügyelő szerverekre, a Fehér Ház nem sajnálja a pénzt etikus hackerekre.

A Pentagon 80-ról 250-re növelné két év alatt az online fenyegetések elhárítására alkalmazott specialistáinak számát. Első körben olyan szakértőket vesznek fel, akik „ismerik a hackerek taktikáit és eszköztárát, és képesek kormányzati rendszerek védelmében sebezhetőségeket azonosítani" - vagyis az amerikai hadügy etikus hackereket toboroz, akik a rosszindulatú hackerek eszközeivel dolgoznak a biztonsági rések felderítésén és bezárásán.

Amerika nincs felkészülve egy komoly hackeroffenzíva ellen, és nincsenek megfelelő vészforgatókönyvek egy digitális katasztrófa elhárítására – figyelmeztette a kongresszust a helyzet felmérésével megbízott Government Accountability Office iroda vezetője. Amerikai kormányhivatalok weboldalai és szerverei régóta kedvenc célpontjai amatőr és profi hackereknek egyaránt, többször sikerült már támadóknak az FBI vagy a Fehér Ház szervereire bejutni, legutóbb pedig az az eset okozott nagy riadalmat, amikor kiderült, hogy az elektromos hálózatot irányító rendszerbe törtek be valószínűleg kínai és orosz támadók, és ott olyan programokat helyeztek el, amelyekkel súlyos üzemzavarokat tudtak volna előidézni az áramellátásban.

A Pentagon jelentése szerint az elmúlt fél évben százmillió dollárt költöttek online támadások elhárítására, illetve a támadások utáni károk helyreállítására. Az etikus hackerek toborzása az első lépés abban a négyéves, hatvanmillió dolláros költségvetésű programban, aminek célja a kormányzati szerverek biztonságának megerősítése. A projekt nem indult könnyen, más annak eldöntését is két hónapig tartó vita és egyeztetés övezte, hogy ki felügyelje az online biztonsági fejlesztéseket. Végül úgy az irányítást közvetlenül az elnöki hivatal kapta meg, a konkrét munka a védelmi minisztérium központjában, a Pentagonban zajlik majd, és a programhoz tanácsadóként csatlakozik az NSA, vagyis a nemzetbiztonsági hivatal is. Utóbbi részvétele miatt Washingtonban máris tiltakoznak civil jogvédő csoportok.

Rovatok