Index Vakbarát Hírportál

Kiberhelyőrség a briteknél

2009. június 26., péntek 09:03

Nagy-Britannia komolyan veszi a kiberbűnözők elleni harcot, szakmai képzésre küldik a rendőrtiszteket.

Kiberbűntényeket felderítő csoportokat hívnak életre a hatóságok szerte Nagy-Britanniában, így próbálva meg szembeszállni az évente fontmilliárdokat összeharácsoló online bűnbandákkal, írta meg az ITcafé. Habár az elkövetők utáni hajsza még nem kezdődhetett meg adminisztrációs okok miatt, a helyi illetékesek szerint már csupán napok vannak hátra a munka tényleges megkezdéséig.

Felkészületlenek voltak

A stratégia nem csupán bűnüldözői munkából áll, a programot kidolgozó szakemberek ugyanis az informatikában járatlan rendőrökre is gondoltak: számukra egy felzárkóztató programot fognak indítani, melynek elvégzésével tisztában lesznek a kiberbűnözés technológiai hátterével is; a nyomozási procedúrát ugyanis eddig komolyan hátráltatta a rendőrtisztek szakmai felkészületlensége.

A kiberbűnözők leggyakrabban bankszámlák adataira vagy hitelkártyaszámokra vadásznak, melyek begyűjtéséhez döntő többségben csali e-maileket és hamis weblapokat kombinálnak össze. A jól ismert stratégia szerint a csalók valamely bank nevében küldenek ki üzenetet, a levélben pedig igyekeznek rábírni a gyanútlan felhasználókat a pénzintézet honlapjára megszólalásig hasonlító weboldal meglátogatására.

A kamu felületre begépelt adatokat később saját célra használják fel vagy eladják a netes feketepiacon. Nem csupán magánszemélyeket támadnak azonban, hanem cégeket is: a különféle behatolási technikával megszerzett információk világszerte évente legalább 50 milliárd fontos kárt okoznak a vállalatoknak.

Rovatok