Index Vakbarát Hírportál

Adathalászbandát kapcsoltak le Amerikában

2009. október 8., csütörtök 16:50 | aznap frissítve

A kaliforniai, nevadai és észak-karolinai hatóságok az FBI támogatásával szerdán 33 embert letartóztattak, banki csalással vádolják őket. Akár húsz év börtönt is kaphatnak.

Az „Operation Phish Phry” nevű akciót az FBI vezette, az akció egy két éve tartó adathalászügy felgöngyölítésének fináléja volt. A nyomozás során több mint száz ember került a hivatal figyelmébe, a 33 letartóztatott mellett húsz további vádlott szabadlábon védekezhet, és még többeket keresnek.

Az FBI Los Angeles-i szóvivője, Laura Eimiller szerint a banda két amerikai bank, a Wells Fargo és a Bank of America ügyfeleit célozták meg, és Egyiptomból kaptak segítséget. Az egyiptomi bűnözők hamis emailekkel az eredetihez nagyon hasonlító kamuoldalakra csalták az áldozatokat, ahol megszerezték azok banki azonosítóit. Ezeket felhasználva aztán pénzt utaltak az amerikai bandatagok által nyitott új számlákra. Az ügyben Egyiptomban is vádat emeltek 47 ember ellen.

A banda 2007 januárjától szeptemberig volt aktív, ezalatt több mint másfél millió dollárrral károsították meg a két bank ügyfeleit. A nyomozást a bankok is segítették. Az 53 amerikai vádlottat banki csalással és visszaéléssel vádolják, amiért akár húsz évet is kaphatnak egy szövetségi börtönben.

Érdemes megemlíteni, hogy a napokban az FBI igazgatója, Robert Mueller pikáns bejelentést tett: állítása szerint nem használ online banki rendszert, amióta egyszer majdnem adathalászok áldozata lett. Az igazgató másoknak sem tanácsolja az online bankolást.

Rovatok