Index Vakbarát Hírportál

Feltörték a Guardian álláskereső oldalát

2009. október 27., kedd 09:10

Az egyik legnagyobb brit álláskereső portál vált hackerek célpontjává. Egyelőre nem tudni, hány felhasználó személyes adataihoz fértek hozzá, de az adatokkal visszaélve simán lehet az áldozatok adatait felhasználva a nevükben tudnak banki kölcsönt vagy hitelkártyát igényelni a tolvajok.

Ismeretlen hackerek bejutottak a brit Guardian napilap által üzemeltetett álláskereső oldal adatbázisába. Az illetékesek szűkszavú nyilatkozatai szerint az ott tárolt személyes adatoknak csak egy részét sikerült megszerezni a behatolóknak, és olyan kényes adatokra, mint bankszámlaszámok vagy más pénzügyi információk, nem sikerült rátenni a kezüket. A nyomozást a brit rendőrség internetes bűnözőkre szakosodott osztálya végzi, akik csak annyit árultak el a hackerek módszereiről, hogy nagyon körültekintő, jól megszervezett és kifinomult támadás volt.

Az oldal a legnagyobb angol álláskereső portálok egyike, brit, és amerikai aloldala is van (utóbbi adatbázisa nem került veszélybe), és több mint kétmillióan látogatják havonta. Az adatbázisban tárolt személyes adatok mennyisége tíz-, de akár százezres nagyságrendű is lehet. A támadás egyik áldozata, akivel az oldal emailben közölte a rossz hírt, a BBC-nek elmondta, hogy az eddigi munkáltatóinak névsora, a születési dátuma és a címe szerepelt többek között az oldalon megadott adatok között.

Paul Rocks, brit újságíró, akinek az adatait szintén ellopták a támadás során, azt is elmondta, hogy tett egy próbát a bankjával, és kiderült, hogy a megszerzett adatok birtokában a tolvaj a nevében tudna kölcsönt felvenni vagy új hitelkártyát kérni.

Rovatok