Index Vakbarát Hírportál

Megháromszorozódott a warezoldalak száma a neten

2009. november 5., csütörtök 11:25 | aznap frissítve

Nem hatotta meg a kalózokat, hogy a legnagyobb torrentoldalak fenntartóit börtönbe küldi a bíróság: sosem volt még ennyi warezoldal és fájlcserélő hálózat a neten, mint most.

Óriási kiugrás látszik a McAfee online biztonságtechnikai cég friss jelentésében az új, illegális tartalmak terjesztésére alakult oldalak megjelenését követő grafikonon. A cég szakértői szerint idén nyáron megháromszorozódott az az ütem, ahogy az új warezoldalak és fájlcserélő hálózatok születni szoktak. Ráadásul csak most jön az őszi és karácsony előtti szezon, ami a tévésorozatok új szezonjainak beindulásával, a karácsonyi sikerfilmek és videojátékok megjelenésével hagyományosan a kalózok legsűrűbb időszakának számít.

Úgy tűnik, a Pirate Bay elleni hadjárat, és a bírósági ítélet nem vette el a kedvét az internetezőknek az tartalmak illegális megosztásától, sőt, a legnagyobb torrentoldalak (a Pirate Bay mellett a Mininova szénája is elég rosszul áll a holland bíróságon) várható kiesésével hirtelen mindenki a bejáratott letöltőhely nélkül maradt fájlcserélőket próbálja felszívni.

A warezoldalak szaporodása biztonsági szempontból azért aggasztó, mert a spamben terjesztett és a feltört oldalak kódjába csempészett vírusok mellett a fájlcsere a rosszindulatú programok terjedésének legfontosabb csatornája. Elég egy várhatóan nagy érdeklődésre számot tartó program (vagy film, zene, bármi) mellé odacsomagolni a vírust, bedobni a fájlcserélő hálóra, vagy feltölteni egy illegális letöltőközpontra, és a felhasználók önszántukból fogják letölteni és tudtukon kívül terjeszteni.

A McAfee jelentése szerint az idei nyáron a spam mennyisége is minden eddigi rekordot megdöntött, ennek fő oka az lehet, hogy sok olyan esemény történt (hírességek halála, természeti katasztrófák), amire hatékony, sok kattintást hozó spamkampányokat lehet építeni, a hírekkel kapcsolatos friss képeket vagy információkat ígérve.

2008 végéhez képest 24 százalékot nőtt a levélszemét mennyisége. A nyár legnagyobb horderejű eseménye viszont az online alvilágban az az ausztrál eset volt, amikor ausztrál sportfogadó oldalakat bénítottak meg ismeretlen tettesek zombihálózatokról indított túlterheléses támadásokkal a helyi rögbi- és fociliga döntőinek idején, több millió dolláros bevételtől megfosztva ezzel a cégeket.

Rovatok