Index Vakbarát Hírportál

Adathalászok próbálkoztak az EU kibocsátásikvóta-kereskedelmi rendszerénél

2010. február 4., csütörtök 21:18

Kiterjedt adathalász-támadás érte az Európai Uniónak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében kulcsszerepet betöltő Kibocsátás Kereskedelmi Rendszerét (European Emission Trading Scheme, ETS) – közölte csütörtökön az Európai Bizottság. A bizottság azt ígérte, hogy az eset miatt felülvizsgálják a rendszer online biztonságát.

A bejelentés szerint a bűnözők hamis emaileket küldtek, amelyekben arra biztatták a szén-dioxid-kereskedelem regisztráltjait, hogy jelentkezzenek be egy oldalra, és adják meg felhasználónevüket és jelszavukat.

A támadások múlt csütörtökön történtek, és amikor közülük néhány átment az ETS biztonsági rendszerén, Hollandia és – az egyébként nem EU-tag – Norvégia riadót fújt. Értesítették az Európai Bizottságot, amely riasztotta a 27 tagország illetékes szervezeteit, hogy léptessenek életbe megfelelő biztonsági ellenintézkedéseket.

Az ETS központi eleme az EU éghajlatváltozás elleni küzdelmet meghatározó stratégiájának. Világszinten ez a szén-dioxid-kibocsátási kreditek első nemzetközi kereskedelmi rendszere, amely 2010-től nemcsak a 27 tagállamra terjed ki, hanem az Európai Gazdasági Térség további három tagjára, azaz Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is.

Az EU ETS fix összkvótás kereskedési rendszer, ami azt jelenti, hogy rögzítik a kibocsátás összmennyiséget, amely határértéken belül azonban a rendszer résztvevőinek lehetőségük van a kibocsátási egységek igény szerinti adásvételére. E kibocsátási egységek, kreditek képezik a rendszer lényegét jelentő közös fizetőeszközt. Az egyes egységek a tulajdonosoknak egy tonna szén-dioxid kibocsátására adnak jogosultságot. Jelenleg a tagállamok a rendszer minden egyes kereskedési időszakára nemzeti kiosztási terveket készítenek. Azok a résztvevő vállalatok, amelyek a kiosztott kibocsátási egységek szintjén belül tartják kibocsátásukat, a felesleges egységeket értékesíthetik.

A EU ETS 2005. január 1-jén kezdte meg működését. Az első kereskedési időszak három évig, 2007 végéig tartott. A második kereskedési időszak 2008. január 1-jén indult el, és öt évig, 2012 végéig fog tartani. A harmadik szakasz 2013 tól 2020 ig tart majd. A cél a 2012-től kezdődő időszakban az ETS működésének megerősítése, 2020 ig az uniós kibocsátás legalább 20 százalékkal az 1990. évi szint alá történő csökkentése.

Rovatok