Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadást szimulálnak az USA ellen

2010. február 16., kedd 16:55 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok számos tapasztalt hírszerzési tisztségviselője és korábban más elnöki kabinetek tagjaként dolgozó hivatalnoka vesz rész egy gyakorlatban kedden, amelyben egy, az Államokat érő kibertámadást szimulálnak.

A gyakorlat részletei tikosak, még a résztvevők sem tudják, mivel szembesülnek majd" - mondta el Eileen McMenamin, a Cyber ShockWave névre keresztelt szimulációt szervező Bipartisan Policy Center (BPC) kommunikációs alelnöke.

A gyakorlathoz átalakítanak egy szobát a Mandarin Hotelben, amely a Fehér Ház válságkezelő termét, az úgynevezett szituációs szobát mintázza majd, ahol az elnök és stábja a nemzeti válsághelyzeteket kezeli. "Az összes monitoron egyszerre kapják majd a különféle információkat, amelyekre a kabinet tagjainak valós időben kell majd reagálniuk, ahogyan a valóságban is tennék" - mondta McMenamin. "Hírszerzési adatokat és jelentéseket kell majd mérlegelniük, hogy megfelelő választ adhassanak a krízisre, és tanácsokat adhassanak az elnöknek."

Szerepjátékos kiberháború

A szimulációt Michael Hayden, a CIA egykori igazgatója tervezte meg a Bipartisan Policy Center (BPC) nemzetbiztonsági csoportjával. A nemzetbiztonsági tanácsadó szerepét Michael Chertoff játssza majd, aki Bush elnök alatt volt a Homeland Security, az USA-t a terrortámadásoktól védő hivatal tanácsadója, John McLaughlin korábbi CIA igazgató pedig a Nemzeti Hírszerzés igazgatójának szerepét kapja. Részt vesz még elnöki tanácsadóként Joe Lockhart, Bill Clinton egykori szóvivője és Charles Wald, az Európai Parancsnokság volt helyettes vezetője is mint védelmi miniszter.

McMenamin elmondta, hogy a ShockWave nyilvános lesz a média számára, filmre veszik, és a CNN hírcsatornán leadják egy későbbi időpontban. A cél az, hogy felhívják a lakosság figyelmét a kibertámadásokkal szembeni sebezhetőségre. "A Google és Kína a lapok főcímeiben szerepelnek" - utalt a BPC alelnöke arra a nemrégiben lezajlott támadásra, melynek célpontjai amerikai cégek voltak, és amelynek kiindulási helye a nagyvállalat szerint Kínában keresendő. "Ez egy olyan probléma, amivel mindenkinek foglalkoznia kell, aki laptoppal vagy akár mobiltelefonnal rendelkezik" - mondta.

A Cyber ShockWave három órán keresztül tart majd, délelőtt tíz órától délután egyig. A gyakorlatot többek között a General Dynamics, az SMobile Systems és a PayPal szponzorálja.

Nem ez az első alkalom, hogy az amerikaiak válsághelyzetet szimulálnak a BPC segítségével. Három évvel ezelőtt a SAFE szervezettel közösen - mely az USA lehetséges jövőbeni energiaellátási gondjaival foglalkozik - tartottak egy szimulációt, az Oil ShockWave-et, amely az ország külföldi olajkészletektől való függését vizsgálta, mint nemzetbiztonsági kockázati tényezőt.

Rovatok