Index Vakbarát Hírportál

Az FBI nyomoz az iPad-adatkiszivárgás miatt

2010. június 11., péntek 11:54

A szövetségi nyomozóiroda a telefontársaságnál, és a sztorit megszellőztető blognál vizsgálódik, miközben a hekkerek azt mondják, ők csak jót akartak, és a felhasználók biztonsága érdekében szedték le az AT&T rosszul beállított szervereiről a 114 ezer ügyfél adatait.

Az FBI is beszállt a nyomozásba a nagy iPad-adatkiszivárgás ügyében: a hét közepén egy hekkercsapat az AT&T telefontársaság szervereinek biztonsági hibáját kihasználva 114 ezer iPad 3G felhasználó adatait (emailcímek, és a SIM-kártyáig egyedi azonosítószáma) szerezte meg.

A szövetségi nyomozóiroda az AT&T-nél, és a sztorit először közlő, és ezzel a botrányt kirobbantó Gawker blogbirodalomnál vizsgálódik egyelőre, annak ellenére, hogy mindenki előtt ismert, ki áll az ügy hátterében: a Goatse Security nevű hekkercsoport, ők juttatták el az adatokat tartalmazó listát a Gawkernek, korábban pedig böngészők, és az Amazon.com webáruház biztonsági réseinek leleplezésével kerültek be a hírekbe.

A hekkerek hosszú blogposztban reagáltak a hírre, amiben azt írják, nem törtek be sehová, nem használtak semmilyen illegális módszert, egy sima, jelszóval sem védett publikus webszerverről gyűjtötték be az adatokat, amit bárki elérhetett az interneten. Az adatokat ráadásul nem is hozták nyilvánosságra, a sajtónak is csak azután küldték el, hogy az AT&T bezárta a biztonsági rést a rendszerében. Egyébként pedig nem éltek vissza a megszerzett adatokkal, sőt, meg is semmisítették azokat. Az iPadjeitek miattunk lettek biztonságosabbak - írják a blogjukban.

A hírt sem az Apple, sem az AT&T nem kommentálta.

Rovatok