Index Vakbarát Hírportál

Feltörték az Apple App Store-t?

2010. július 6., kedd 12:35

A hétvégén kezdődött el, és pár nap alatt az App Store és az iTunes történetének legnagyobb botrányává dagadt: ezrével jelzik a felhasználók, hogy valaki megszerezte a jelszavukat, és több száz, esetenként több ezer dollár értékben vásárolt iPhone-os alkalmazásokat az Apple online boltjában.

Egyelőre nem tudni, pontosan hány embert érint a törés, és azt sem, hogy valóban az Apple szervereiről sikerült jelszavakat szerezni a hackereknek, vagy hagyományos, adathalász módszerekkel éltek. Az Apple nem mond semmit (már azon felül, hogy mindenki ellenőrizze a jelszavát), a gyanús alkalmazásokat, amiket feltűnően sokat vásároltak más pénzén a hackerek, eltávolították a boltból, és több pórul járt felhasználó jelezte, hogy visszautalták a számlájára a pénzt.

A törések a hétvégén kezdődtek, ez valószínűleg nem véletlen, mivel az amerikai nemzeti ünnep miatt ilyenkor elég kevesen dolgoznak, vagy vannak egyáltalán gépközelben, így lassabban reagál mindenki egy ilyen eseményre. A hackerek tipikusan olcsóbb, 1-2 dolláros alkalmazások vásárlásával tesztelték először a hozzáférést, hogy az működik-e egyáltalán, illetve van-e pénz a mögötte álló számlán, majd nagyobb, 100 dollár körüli vásárlásokkal folytatták, esetenként 10-15 menetben is.

Olyan trükköt is többen jeleztek, ahol ingyenes programot töltött le a hacker az App Store-ból, majd az alkalmazáson belül, direktben a fejlesztő számlájára utalva a pénzt, fosztogatott fizetős letöltésekkel a hacker. Több olyan, olcsó, vagy ingyenes alkalmazás is feltűnt, amiket valószínűleg csak azért vásároltak ipari mennyiségben a hackerek, hogy az adott program felkerüljön a bestsellerlistákra - a listák élén levő programokat aztán már viszi a lendület, kíváncsiságból sokan megveszik őket.

A hackerek által vásárolt alkalmazások mind ázsiai eredetűek, a leggyakoribb vásárlások egy Thuat Nguyen nevű fejlesztő vietnami nyelvű elektronikus könyvei. Volt olyan időszak, amikor az App Store eladási toplistáján az első 50-ben 40 helyen Thuat Nguyen ekönyvei álltak. Hasonló jelenséget, bár jóval kisebb nagyságrendben, jeleztek iTunes-ról, zenék vásárlásával is.

Rovatok