Index Vakbarát Hírportál

India lehallgathatja a Blackberryket

2010. augusztus 27., péntek 11:08

India júliusban fenyegetett meg három, kommunikációs szolgáltatásokban is utazó céget, hogy betiltja a termékeik forgalmazását az országban, mert a titkosított adatfolyamaikat nem tudja lehallgatni, ezért azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A Google és a Skype reackióiról egyelőre nincs hír, de a harmadik cég, a Blackberry okostelefonokat gyártó kanadai Research in Motion úgy tűnik, megtört, és hajlandó teljesíteni a az indiai kormány követelését.

Néhány nappal a kitűzött ultimátum lejárta előtt a RIM jelezte, hogy hajlandó együttműködni az indiaiakkal, és hozzájárulni, hogy indokolt esetben a kormányhivatalok lehallgathassák, és visszafejthessék az okostelefonokról küldött, titkosított emaileket és sms-eket.

A cég ragaszkodik ahhoz, hogy ne kezelje az egyes országok Blackberry-felhasználóit másképp (Indiában egyébként több mint egymillió Blackberry-felhasználó van). Ezért szeretne a többi telekommunikációs céggel egy olyan rendszert kidolgozni, ami szabályozza, hogy az egyes országok rendőrségeinek és nemzetbiztonsági hivatalainak milyen hozzáférést engednek a kommunikációs adatfolyamokhoz.

Az indiai illetékesek attól tartanak, hogy a nehezen, vagy a jelenlegi technika mellett egyáltalán nem feltörhető kommunikációs kódokkal bűnözők és terroristák élhetnek vissza. Ha rosszindulatú kezekbe  lehallgathatatlan eszközöket adunk, azzal csak segítjük az olyan tragikus események bekövetkezését, mint a 2008-as mumbai terrortámadás, amiben 166-an haltak meg - áll a kérés indoklásában.

Az indiai informatikai és kommunikációs ügyeket intéző miniszter, Shri Sachin Pilot bejelentése szerint minden olyan kommunikációs rendszert be fognak tiltani az országban, amit nem tudnak hatékonyan lehallgatni. A RIM képviselői abban bíznak, tudnak olyan köztes megoldást találni, hogy ne kelljen átadniuk az indiai kormánynak a titkosítást megfejtő mesterkódot, vagy hátsó kaput építeni a telefon szoftverébe, ami lehetővé teszi a lehallgatást.

Rovatok