Index Vakbarát Hírportál

Vírusos lett az egyik leghíresebb vírusirtó oldala

2010. október 21., csütörtök 16:30

Három és fél órára vírusterjesztő oldallá változott az egyik leghíresebb antivírus cég, az orosz Kaspersky amerikai leányvállalatának weboldala.

A hekkerek által bejuttatott kód figyelmeztető üzenetet dobott fel a látogatónak arról, hogy vírus van a gépén, és rögtön megoldást is kínált a kamu problémára. A linkre kattintva persze nem vírusirtás indult be, hanem trójai programot telepített a gépére a felhasználó. Bár az ilyen hamis vírusriasztásos trükk elég régi, egy megbízhatónak tartott antivírus cég oldalán ijesztően nagy hatékonysággal működhet, hiszen ha valahol, hát itt nem gyanakodik az ember átverésre. A cég nem árulta el, hogy hány áldozata lehet a vírustámadásnak.

A Kaspersky fórumainak tanúsága szerint a cég nem kezelte túl profin a helyzetet, eleinte tagadták, hogy bármilyen probléma lenne, majd több órába telt, hogy a rosszindulatú kódot eltávolítsák az oldalról. A cég szűkszavú jelentése szerint az oldalon futó egyik külső fejlesztésű program biztonsági rését használták ki a támadók a kód bejuttatására. Hogy pontosan milyen programról és milyen hibáról van szó, azt nem részletezték, de a pletykák szerint a Flash-ről van szó.

A Kasperskynek egyébként sűrűn meggyűlik a baja a hekkerekkel, legutóbb 2009-ben, egy tíz napja ismert biztonsági résen keresztül jutottak be támadók az oldal adatbázisába, és jutottak hozzá felhasználónevekhez, aktivációs kódokhoz és hibalistákhoz. A The Zero Day biztonságtechnikai blog szerint az elmúlt tíz évben 36 alkalommal sikerült hekkereknek betörniük a Kaspersky valamelyik weboldalára.

Rovatok