Index Vakbarát Hírportál

Felére csökkent a levélszemét mennyisége az interneten

2010. november 16., kedd 16:32

Nyár óta drámaian csökkent az internetes levélforgalomban a kéretlen reklámlevelek száma. A jelenséget több online biztonságtechnikai cég is megerősítette, bár a mértékéről eltérő becslések születtek: a legoptimistább Symantec szerint augusztus óta 47 százalék volt a csökkenés, míg a legborúlátóbb Kaspersky Labs 19 százalékot mért.

A csökkenés annak köszönhető, hogy ősz eleje óta a helyi hatóságokkal és internetszolgáltatókkal összefogva több nagy spamterjesztő zombihálózatot sikerült kiiktatni a vezérlő szervereik lefoglalásával, illetve több, a spambizniszben utazó bűnözői kör vezetőit tartóztatták le.

A három éve működő Cutwail botnetnek például 20-30 szerverét sikerült kiütni egy összehangolt nemzetközi akcióban - ez a hálózat fénykorában, csúcsteljesítményen járatva az internet levélszemetének 10 százalékát termelte. Egy másik razziában a Bredolab nevű botnet üzemeltetőire csaptak le Hollandiában. A zombihálózat napi 3,6 milliárd kéretlen reklámlevelet küldött ki, 143 irányító szerver működtette. Az üzletet vezető örmény férfit letartóztatták, most a bírósági tárgyalására vár.

A legnagyobb fogás a Zeus botnet volt, amit teljesen kiiktatni ugyan nem sikerült, de az FBI vezette akcióban közel száz embert tartóztattak le az USA-ban, Kanadában, és Ukrajnában, akiknek köze volt a Zeus segítségével végrehajtott adathalász támadásokhoz, spamkampányokhoz és adatlopásokhoz. Sikerült lelőni az Oroszországból üzemeltetett Spamit rendszert is, ami az illegális vagy hamisított gyógyszerekkel kereskedő cégeket és alvilági köröket hozta össze némi jutalék fejében a termékeiket online terjesztőkkel és az őket hirdető spammerekkel.

Az akciók a szakértők szerint a spam mennyiségét a 2009 szeptemberi szintre szorították le, így hosszú idő óta először újra 10 százalék felett van a teljes levélforgalomban a valódi emailek aránya.

Rovatok