Index Vakbarát Hírportál

Hekkerek segítségét kéri az USA védelmi minisztériuma

2011. február 9., szerda 10:27 | aznap frissítve

A számtalan technológiai újításáról, az innovációban játszott kiemelkedő szerepéről ismert DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), akiknek a nevéhez fűződik például a mai internet alapjait megteremtő koncepció, új programot hirdetett, melyben független szakértőket keresnek kutatási célból, hogy a mai internet biztonsági kihívásaira érdemi válaszokat tudjanak adni.

A pályázati központként, szervezési centrumként működő DARPA (ez a szervezet maga csak egy agytröszt, mely megvalósítandó célokat tűz ki, de a munkát külső cégekre, szakemberekre bízza) az amerikai védelmi minisztérium kezdeményezésére új projektet indított el Cyber Fast Track néven, ahol hatalmas, az állami költségvetésből származó összegeket kívánnak arra áldozni, hogy az internet biztonságát fokozzák. Peiter Zatko, a DARPA által megbízott programmenedzser ezt a tervet a ShmooCon nevű biztonsági konferencián jelentette be.

A bejelentés nagy újdonsága, hogy kifejezetten megcélozzák az eredeti etikus alapelveket betartó szakembereket, a hekkereket, akiket szeretnének bevonni a munkába.

A csábítás része az is, hogy a kidolgozott technológiák kereskedelmi jogaira nem tartanak igényt, azt a támogatott fejlesztőnél hagynák. A korábban neves hackerként számon tartott Zatko, a L0pht hackercsoport volt tagja, biztonsági szakértő azzal lett igazán híres, hogy 1998-ban az amerikai szenátusi bizottság színe előtt állította azt, hogy ismer olyan módszereket, amelyekkel 30 perc alatt meg lehet ölni az internetet.

Rovatok